rakan-rakan bloggers

Thursday, September 4, 2014

I will forget you. Starting today..
I don’t know you. I have never seen you.
We never even walked pass each other.

I’m okay. I forgot everything. I’m happy with my busy life.
I’ve met a great person too.

Love is always like this. It fades away after some time.
Can’t even remember it..
When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if it hurts now, it will hear a little later.
It will forget. I will too.

It’s not difficult. I will forget everything after today.
I’m just getting used to my changed life.

It will forget. I will too.
I will erase everything.
I definitely will.

dear ex, dont ever come and bother me..its hard for me to forget you..it makes me sacrifice my life, my social life..iam doing 3 works just to forget you, i make my self as the most busy person  in the world..just to forget you..it migh be easier when we just broke up in normal way..but its hurt me a lot and its give me a ton of pain when u told me to wait ,until u feel calm and i'am such a fool girl wait for u for a three month without even knowing that u were reconcile with ur ex-girlfriend..am i just a clown for u?? that u just find me when u get bored or sad?? i feel deceived and betrayed!!

after the long time  come and tell me that you just getting married and ask me to forget you and find my own happiness..what the hell!! how can u ask me to forget u!! did u didnt even cares about how i feel?? i'am still suffering..my friends call me crazy and blind to still be suffering is stupid after all of this time..

i'm trying to forget u and enjoy my life..now i am getting better without you..i think i am over you now..but why u find me and tell me you are not happy with ur marriage life?? think back!! u leave me just to find ur happiness..go ahead!! be happy!!  why u need to find me and keep nagging about ur marriage life?? iam person too..i am human..i have a feeling!! but u?? u never cares of anyone else and u just saw ur pain..its so cruel when u said everything will be different when u were with me..everything will be wonderfull if its with me..hey jerk!! u choose her at the first place!! what should u do is, accept her unperfection!! because u are not perfect person too..stop nagging around and just accept your faith and open ur heart for it..it already too late for u to regret all the things..maybe, years ago when we are together iam the sweetest and kind girlfriend to you..but its already over..i never meant to you, you have her.. she have her charms too..she had her own charm..find it and try to love it, remember the reason why u choose her ..even though were are not together..i still wish for ur happiness..i still pray for ur happiness..

life must be go on..i have my own life to treasure..you too..please stop bother me and be a good husband to her.. i already forgive u.. but u also know its hard for me to forget everything since i dont have people to clung to..but u have her..she can comfort u like i do..she can love u like i do..just give her a time..i beg u please leave me alone..so that , i can open my heart for another person..

Wednesday, August 13, 2014

a goose dreams

Salam and hello peeps!!  Hari ni aku nak share satu lagu yang setiap kali akan aku dengar bila aku rasa down and hampir berputus asa..tajuk lagu  ni a goose dream by insooni..lagu ni mencerita kan tentang seorang yang mempunyai impian dan nak sangat capai impian dia..
Entah kenapa aku rasa lagu ni relate sangat dengan aku…pernah ade seorang pegawai di jabatan agama islam wilayah, tempat aku praktikal dulu cakap yang aku ni macam obor..berkobar-kobar semangat nye tapi perlukan seseorang untuk memegang nya dan menyalakannya..ye aku ade impian yang besar. Impian yang aku simpan sejak sekolah menengah lagi, aku  bercita-cita nak belajar sampai dapat atleast master dalam bidang yang aku minat..dan yang pasti nya impian aku nak sambung belajar di luar Negara tapi kita hanya merancang dan allah yang menentukan segalanya memang aku tak dapat sambung belajar pun walaupun masa tu aku dapat banyak tawaran..

Tapi takpelah berkorban untuk keluarga, mungkin rezeki aku ditempat lain, tapi yelahh siapa yang tak jeles tengok kawan-kawan lain futher study siap ade dah yang nak ambik DSLP ngan chambering..padahal dulu aku lah yang paling bersemangat membayang kan aku akan jadi seorang  pengamal  undang-undang dan selalu dipuji atas kelantangan aku dalam pembentangan dan hujahan.

setiap kali aku dengar lagu nih mesti aku menangis..aku nak jadi yang terbaik, aku nak ubah nasib keluarga dan yang pastinya suatu hari nanti aku nak bagi yang terbaik untuk bakal anak-anak aku..jauh kan aku berfikir?? Orang kata “relax lah kau masih muda lagi” tidak bagi aku, setiap saat mengingat kan yang umur ku telah sesaat berlalu dan adakah aku dikurniakan umur yang panjang untuk berbakti??aku bukannye nak bagi kemewahan dekat bakal anak-anak2 aku..Cuma cukup lah mereka selesa dan dapat capai impian mereka suatu hari nanti..aku tak nak bagi alasan “ tak cukup duit” sedang kan mereka ade keinginan untuk belajar.


Aku bukan saje-saje nak poyo cakap macam ni..tpi ini yang aku maksud kan aku betul-betul maksud kan..sebab zaman sekarang ni, perempuan dah tak boleh nak mengharapkan lelaki.cukup lah banyak contoh aku tengok depan mata, si suami lepas tangan, dan segala perbelanjaan isi rumah isteri kena tanggung padahal asalnya konsep isteri bekerja adalah untuk bantu suami..jadi  dari sekrang ni aku kena bekerja keras  mencari kerja yang betul-betul dapat menjamin kehidupan aku and keluarga aku pada masa akan datang..

Monday, August 11, 2014

belajarlah untuk menghargai

Hai ols we meet again dalam entri yang kali ni..kali ni aku nak cerita tentang penghargaan atau dalam bahasa orang kampong aku “appreciate” ramai orang yang terima penghargaan tapi tak ramai yang yang tahu menghargai

Nak dijadikan cerita, ade la sorang yg aku kenali , kira aku rapat laa ngan dia ( nama tak perlu di mention) aku rasa dial ah org yang paling banyak dapat penghargaan dan dialah yang paling bertuah sbb ade orang sayang dan hargai dia..dia ada boyfriend yang baik sangat, tulus dan mulus serta kudus haha..pendek kata sanggup buat apa saje demi kenalan aku ni laa

Dari segi material tu dah confirm-confirm laa dah mcm suami isteri dah aku tengok..memang perlaburan besar laa bf dia tu tapi sayang nye dia ni sebagai org yg dihargai dia tak menghargai pun boyfie dia mmg dia kongkong abis laa aku tak tau nak cakap mcm mana..dia terlalu ikutkan perasaan and terlalu nak ikut kepala dia je..lelaki tu nak tukar kereta, dah kira baik la lelaki tu tanye pendapat dia, makna nye dia penting la bagi lelaki tu..dia lak boleh bentak lelaki tu dengan ayat nih “ tak payah nk ngengade!! Yang ade ni pun belum abis bayar!! Nak tukar-tukar nanti siape yg nak bayar??”

Bila aku nasihat tak nak dengar..ade caranya untuk kita deny keinginan orang..jangan kita fikir orang tu lebih sayang kita dari kita sayang dia, kita boleh ambil kesempatan..bila-bila masa je hati dia boleh berubah, time tu nak menyesal memang selamat tinggal lah..cakap baik-baik tanye dulu kenapa dia nak tukar kereta, macam mana dia nak bayar,kereta apa yang dia minat tu, lepas tu nasihat dia bagi tahu yang kereta yang dia pakai tu pun okay..tapi kalau ade rezeki lebih nanti kita tukar kerta yg dia minat..kan lebih baik macam tu dari kita terus pangkah dia..

Kerap kali soalan ni keluar dari mulut aku..”kenapa kau buat dia macam tu??” yelaa macam mana aku tak asyik tanye..sampaikan lelaki tu nak beli handphone pun dia larang beli handphone yang lagi canggih dari dia..kalau nak beli handphone beli yang sama dengan dia or lagi bawah dari dia..

Tolonglah wahai makhluk-makhluk sekalian..tolonglah hargai orang macam tu baik giler kot..jangan ambil kesempatan atas kebaikan dia sebab ramai lagi perempuan kat luar sana yang nak hargai dia…statement aku ni bukan nya bermaksud aku suka teman lelaki dia..memang sikit pun tak lah..Cuma aku rasa macam tak adil..lelaki yang baik macam tu sering bertemu dengan perempuan yang tak reti hargai dia..and perempuan yang baik kat luar sana selalu bertemu dengan lelaki yang akan layan dia mcm kat neraka..

bila aku tegur je, dia kaitkan aril..aku dengan aril lain, dengan tegas aku bagi tau aril yang aku ni tak sesuai untuk dia..berbeza sangat kitorang nihh dan aril tau yang aku just anggap dia kawan..kawan baik  9 tahun kot ,macam mana aku nak adapt situasi kawan baik aku jadi boyfie ishh mmg tak boleh!! Lagi satu aril kerja kat sabah, 6 bulan sekali balik Malaysia..ye aku ni jenis yang tak boleh ditinggal banyak pertimbangan aku fikir sebelum menolak dia..cukup laa org biasa-biasa je untuk aku..memang kesian ngan dia mmg tak sampai hati..tapi kalau menipu yang aku suka dia..tu lebih menyakitkan hati..


Aku percaya kalau allah nak gerak kan hati, allah tak kan gerak kan 1 hati je..allah akan gerak kan dua2..tak guna aku bagi harapan, kalau aku just berlakon kaku je depan dia..

Thursday, August 7, 2014

soalan-soalan cepumas yang menyebalkan

Assalamualaikum, hai peeps!! We meet again setelah sekian lama menyepi..busy cek habaq hang!! Tapi hari ni hati aku ni dipanggil-panggil menggedik-gedik nak post entry kat blog kesayangan aku yang dah bersawang ni..actually aku rasa blog ni la kawan terbaik aku..yang aku boleh luahkan perasaan sebal terhapad dunia yang kejam nih..ececeh ayat nak power je..ngeh3..

Sebelum membebel lebih panjang aku nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir da batin kepada followers dan reader or silent reader, blogger dan blogwalker..andai ade tulisan aku yang mengguris perasaan sesiapa..macam kebiasaan ramai orang balik kampong bila tibanya hari raya aidil fitri, begitu jugak lah aku…tngah syiokk mood raya…haish keluar pulak soalan-soalan sumbang dari sesetengah ,mulut aunty2 dan cousin2 ni..
Soalan nye berbunyi begini, “ko dah ade belum leya?”aku tertenye-tanye..”ade ape?” rupa-rupa nya maksud dorang boyfriend!! Ya ampunnn..takut sangat dorang yang aku ni jadi anak dara tua..haishh siap tanye bile nak kawen, yang paling advance sekali..siap mix and match arghhh stress!! Kalau org yang dimatch kan tu tak de depan mata tu ampun la jugak..ni dua-dua ade kat situ haishh mau nye tak terkiput-kiput kami berdua..

Yang lagi mengharu kan keadaan..kawan adik aku pun di mix and match kan adoyaii..dah yang budak tu pun hari-hari datang rumah..tolong pasang langsir laa repair oven laa huish semak nye otak acik!! Kata nya budak tu suitable sgt dengan aku..okay dia mamak!! Dorang siap kata siapa lagi nak kat aku..dah orang nak tu..terima je lah..aiyakk iam not that desperate laa..and aku bukan nye tak laku sangat..kalau aku bawak aril tu dtg rumah, senyap kot semua nya..tapi, tu tak adil lah untuk aril..nampak sgt aku pergunakan dia untuk kebaikan aku sahaja..sedangkan aku tak de niat nak jadikan dia someone special..bukan nya apa, aku bukan nya tak nak kahwin atau berteman lelaki..tapi hati aku ni dah kering sangat memang dah takde hati sangat-sangat..event ade kawan kat fb aku tu bagi hint pun aku buat tak tahu je..memikirkan pasal cinta, hati dan perasaan ni pun aku dah rasa trauma..sikit pun aku tak jeles tengok pasangan lain..

dan aku percaya, sekeras-keras hati aku ni pun suatu hari nanti akan lembut juga..dan aku juga percaya yang kalau allah nak gerak kan hati, allah tak kan gerak kan satu hati je..allah mesti akan gerak kan dua-dua..sekrang nih memang allah dah letak kan perasaan “suka” kat seseorang dalam hati aku..dan mungkin perasaan tu takde dalam hati dia..and aku just biarkan je perasaan tu sebab aku yakin perasaan ini akan berlalu seiring dengan waktu..dan mungkin perasaan ni datang sebab dia tu seorang yang caring dan mungkin juga aku hanya suka pada sifat nya…


okay sekian sahaja bebelan aku untuk hari ni..thanks and bye peeps..till we meet again!!

Tuesday, August 5, 2014

Bicaraku dengan hati

YA Allah kuatkan aku..aku tgh belajar erti sabar dan redha ya allah namun dugaan mu selalu menghempas dada ini..ya allah kuat kan aku.. sesungguhnya hatiku ini terlalu rapuh dan perlu berpaut padamu..saat aku cuba menjadi seorang yang sabar, semakin rakus mereka mengambil kesempatan merobek-robek hati ini..semakin aku cuba untuk redha semakin kuat mereka mengejek dan mencabar..

menangis lah wahai hati..menangis lah..usah dizahirkan tangisan itu dengan air mata..katakan pada empunyamu pemilik mu bahawa dia lebih kuat dari yang disangka..saat sahabatnya mengkhianatinya dan membuangnya umpama sampah..

katakanlah hati pada pemilikmu jika dia sabar dan redha, allah akan gantikan sahabat yang mampu menghilangkan segala gusar dan resahnya..katakanlah jua wahai hati, disaat dunia menghinanya dan mengejeknya..katakanlah pada pemilikmu bahawa allah bersamanya beserta dengan dugaan itu ade hikmah dan pengajaran yang allah ingin sampaikan padanya..

katakanlah wahai hati saat pemilikmu berasa sunyi walaupun dia dipenuhi insan sekelilingnya..teruskanlah kepura-puraan itu..teruslah tersenyum teruslah ketawa walau ianya janggal bagimu..jangan ditunjukkan perasaanmu itu..mereka belum tentu mengerti dan mungkin saja dukamu itu akan dijadikan gurauan bagi mereka..katakanlah wahai hati, katakana lah pada pemilikmu bangkitlah, bangunlah, hidup didunia in sementara sahaja..
Bangunlah wahai pemilik hati kurniaan yg esa..ubatlah lukamu, sisihkan dukamu..balutlah luka itu dengan senyumanmu dan jangan sesekali kau lupa bahawa kenyataannya allah bersamamu..


Wahai hati..janganlah engkau gusar, selagi hayatku disini pasti akan ku titi hari demi hari..suratan takdir yang menerkam ini tidak akan kujadikan alas an untuk ku bermuram durja..ku percaya katamu wahai hati suatu masa nanti derita ini akan pergi jua..ku percaya wahai hatoi bahawa penciptamu lebin tahu segala-galanya..kerna kau dan aku wahai hati..kita satu..terima kasih kerana hati masih bersamaku..

Sunday, July 6, 2014

kasih sayang adalah ubat paling mujarab didunia


Assalamualaikum alls..sempena bulan ramadhan yang mulia ni cik coffee nak ucapkan selamat menyambut ramadhan untuk semua umat islam kat Malaysia ni.mesti semua orang happy dan tak  sabar-sabar menanti bulan penuh barakah ni..same goes to cik coffee jugak, punye la exited nak sambut ramadhan, dah prepare dah sahur nak masak ape..sebab tahun ni cik coffee incharge masak sahur..fuhh bayangkan dengan mata rabak bangun pagi nak masak..erkk tapi demi tuntutan tanggung jawab kpd keluarga, ku relakan jugak lah mata ni..

Dua hari sebelum puasa tetiba cik coffee terdemam panas lah pulak..pagi tu memang dah rasa tak sedap badan,tapi ignore je sarung kasut terus pergi kerja..sampai tempat kerja tetibe rasa panas je badan..tapi kaki sejuk muka dah pucat dah lastly bos suruh balik ambik half day je..pasrahkan hati balik la rumah.

tapikan , tiada ubat yang lebih mujarab berbanding kasih saying ibu.cik coffee kalau demam memang melepek je lembik baring atas katil memang kena lock habis sendi-sendi ni..datang mama cek suhu anak dia..ambik tuala basah buh kat kepala..sejam kemudian ganti tuala tadi dia tengok anak dia berkerut-kerut…dia picitkan kepala..

Ya allah tiada kata yang dapat menggambarkan betapa bersyukur nye cik coffee mempunyai dia sebagai mama cik coffee..rasa terharu and disayangi sangat memang dia  jaga macam budak-budak tengah sakit.bagi makan ubat..haish 4 hari terus baik demam..tak jumpe doctor pun..hebat kan allah mengurniakan seorang ibu kasih saying yang mampu menyembuhkan kesakitan seorang anak.

I love u mama u are my everything..more than anything in this world..kalau boy friend or crush cik coffee boikot cik coffee seminggu sikit pun cik coffee tak heran! Tapi kalau mama declare tak bercakap dengan cik coffee seminit pun dah rasa tak tentu arah!! Macam org putus cinta perasaan ni memang menderita sangat lah!! Yelaa dia tempat kita manja-manja tmpat kita luahkan segalanya..tiba-tiba dia boikot kite..x ke hilang arah jadi nya..haish mintak smpang laa..dgn mama mmg cik coffee manje giler..tp x de la dpn org, nanti orang meluat pulak



Kadang-kadang duduk-duduk tngok tv cik coffee datang kat dia bwk sikat suruh dia sikatkan rambut, ikatkan rambut.kadang-kadang dia tgh mkan, saje je gedik mintak dia suap..haishh x dapat nak explain betepa bahagianya cik coffee sebab jadi anak dia..love very very very muchhh mama!! That’s all for today till we meet again peeps!!

Monday, June 16, 2014

kisah mamat poyo the IV

Hai peeps we meet again!! Uihh panas betul cuaca kat Malaysia ni sekarang..rasa nak terbakar kepala ni haa..macam mana lah dengan pelancong asing agaknya lagi-lagi yang tinggal dekat Negara iklim sejuk..hari ni agak super busy sikit rasa nya bukan super lagi dah tahap hyper busy dah ni..berlambak-lambak kerja nak kena buat sampai nak pitam rasanya..

Okay disebabkan ade member yang mesej cik coffee suruh story pasal mamat poyo a.k.a aril maka nya hari ni cik coffee akan cerita pasal dia..minggu lepas dia ajak cik coffee pergi kenduri member dia kat nilai..ikutkan memang malas nak pergi , yelaa sabtu tu cik coffee organize majlis kahwin..then ahad nak pergi kenduri kawen lagi lama-lama boleh muntah tengok pengantin..

Tapi dah dia asyik desak je..katanye dia tengah upset so, dia nak ade kawan yang teman dia..dah dia cakap macam tu atas dasar kesian kat kawan cik coffee teman la dia dari kl ke nilai..mula-mula masuk kereta tengok muka dia memang macam serabut sikit laa tak macam muka sebelum ni muka mintak penampaq!! Ceria macam apa ja..lama jugak cik coffee tengok muka dia..yelaa nak identify kenapa mamat ni serabut sangat..tengah ralit teliti muka dia akhirnya dia bersuara..seperti selalu lah kata-kata dia mmg buat org meluat
Dia: kau ni dah betol2 jatuh cinta kat aku ye??
Aku: (tersentak)eh eh eh takde maknenye..sila jgn perasan!!
Dia: setiap pandangan tu ade makne nye cik noraleya.. aku dpt rasakan kasih syg dlm pandangan tu hahaha..
Aku: giler ko ni..mmg kepala ko dah masuk air!!
Dia: hmm mmg sah dah..aku yakin 100%
Aku: apa yg kau yakin??
Dia :kau dah mula suka kat aku..hahaha
Aku: bengong!!!

Haaa kan dah kena bengong tak pasal-pasal menyesal pulak aku ikot mamat tiga suku nih kalau aku tahu aku biar je dia layan perasaan dia sambil memandu..tu tak cukup lagi dengan dia bahan aku depan kawan-kawan dia..mentang-mentang tangan aku penuh inai..dia cakap aku baru ja nikah dengan dia semalam kat selatan thailand..memang kaki aku ringan ja tendang kaki dia..terkelip-kelip mata kau menahan sakit..selatan thailand tu bukan ke tempat rakyat Thailand bertempur..gila kau aku nak menikah kat situ..haish penuh kesabaran aku ngan mamat nih..otw balik dalam kereta sengaja aku suruh dia cerita kenapa dia feeling upset sangat…apa yang dia upset sangat..rupa-rupa nya dia upset sebab takde kawan nak teman pergi kenduri..ya allah aku mati-mati ingatkan dia tengah depress..sabar je laa noraleya.

Tentang pandangan aku tu..aku mmg selalu pandang orang yg tengah marah macam tu..aku akan pandang je muka dia..tak kira la siapa pun dia..tu dah memang habit..nasib baik belum pernah kena jerkah lagi fuhhh

Masa balik tu macam biasa lah aku tak bagi dia hantar dekat dengan rumah..sebab banyak reporter pencen kat situ..mase nak turun tu dia panggil aku..”leya! rindu-rindukan aku taw” aku just pandang n buat muka je..kadang2 rasa serba salah dengan aril ni..aku yang hudus ni jual mahal kat dia..bajet cun sangat je!! Tapi bukan tu masaalahnya..masaalahnya hati..ade seseorang yang perlu aku buang dari hati ni..tapi aku belum Berjaya..even dia dah jadi suami orang, kenyataan tu masih lagi tak mampu buat nama tu keluar dari hati

Aku rasa macam aku dah move on..aku cakap aku dah get over dia..tapi setiap ape yang aku buat, masih membuatkan aku ingat dia..terlalu banyak masa yang diluangkan bersama..sebab tu ianya sukar bagi aku..wayang, karaoke,breakfast semua tu mengingatkan aku kat dia..hmm moga allah kurniakan kekuatan untuk aku buang dia jauh-jauh dari idup aku

Sekian sahaja bebelan cik coffee hari ni...til we meet again peeps bubye!!!


Thursday, June 12, 2014

menahan diri dari amarah,menjaga hubungan sesama manusia

Hai peeps..we meet again..berhari-hari sepi tanpa updates  entri cik coffee pun dah rase rindu giler kalau sehari tak blogging..blogging addicted dah ni ngeh3..dua tiga hari ni banyak diduga kesabaran sampai satu tahap tu rasa nak explode je segalanya..tapi Alhamdulillah masa nak explode sangat-sangat tu cik coffee teringat segala effort yang cik coffee buat untuk berubah daripad seorang yang panas baran kepada seorang yang agak sabar..

Kewarasan akal cik coffee masih boleh mengatasi emosi  yang membuak-buak tu . syukur pada allah kerana menggerak kan hati ini untuk melakukan perubahan.kalau dulu cik coffee seorang yang cerewet,cengey,baran sampai kan munie dengan seha pun tak berapa suka kalau keluar makan dengan cik coffee..ada saje yang tak kena..yang selalu jadi mangsa of course la waiter kedai tu..selamba badak je cik coffee sound tepek kalau tak puas hati..

Bila difikirkan balik..kesian dorang kan? Air muka dorang…mesti dorang malu kena sound depan customer lain..kalau la boleh diputarkan waktu cik coffee nak minta maaf kat dorang semua..tapi banyak sangat dah tak ingat dah restoran ape tah lagi muka waiter tu..hmmm sebab tu la orang kata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padah nya..hilang percaya orang kat kita..

Tapi bila perubahan tu dibuat..dugaan yang datang tu masyaallah luar biasa..yang pertama orang selalu salah faham dengan kata-kata cik coffee..kadang-kadang ape yang cik coffee maksud kan tu jelas, takde kias sebab cik coffee bukan nye jenis jarum yang suka menusuk hati orang..tapi balasan nye masyallah sakitnye..tuhan sahaja yang tahu..cik coffee bukan jenis perli-perli kalau tak puas hati cik coffee akan datang dekat and time tu cik coffee kias.tapi bukan kias menyindir yang menyakitkan hati orang.pendekatan yang cik coffee guna..”weh aku tngok ko makin cantik seyy!!, tapi kan maaf laa jangan pakai pakaian mcm ni nanti org ambik kesempatan kat ko, aku syg kat ko sbb tu aku tegur ko” bukan nye dgn kata-kata mcm ni “ ko ni islam ke kapir, ko x taw ke tu aurat..pakaian neraka tu taw tak.ko x de maruah ke nak dedahkan badan ko untuk tontonan umum???!!” ni nama nya kata-kata demotivated

Lagi satu seni menegur ialah kita personally bercakap dengan dia, bukan nya tegur depan orang lain.tu menjatuhkan air muka dan boleh mencipta pergaduhan..kalau kita tak suka orang buat macam tu kat kita..kenapa kita buat macam tu kat orang??rasa kan kesan nya kat diri sendiri dahulu, barulah kita buat kat orang..rasa peritnya dulu..

Pernah tak kita fikir, hari ni kita menyakiti orang semahu-mahunya sesakit-sakitnya..dan esok nya kita menyesali perbuatan kita dan ingin memohon kemaafan tapi malangnya orang tu dah tiada?? Tahukah anda dosa kita dengan allah kita boleh mohon ampun pada allah kita boleh bertaubat..tapi kalau kesalahan kita sesame manusia..kita kena minta maaf dan mengaku kesalahan kita pada nya terlebih dahulu..mampukah anda untuk mencari manusia-manusia yang anda sakiti???jangan kerana lisan, kita terhalang dari memasuki syurga nya..jangan kerana iri hati, kita dicampak kedalam nerakanya..

okay laa that’s all untuk today till we meet again peeps..andalah tempat sy meluahkan segalanya..walaupun saya tidak tahu anda siapa,bagaimana rupanya..entah-entah cik coffee syok sendiri update entri..tpi tu semua tak penting..yang penting saya gembira dengan kewujudan blog ni..walaupun manusia diciptakan dengan bahan yang sama..tapi belum tentu manusia dapat memahami manusia..sekian..


Monday, June 9, 2014

belajar melepaskan dengan ikhlas

Salam hai peeps we meet again..hari ni gloomy Tuesday and my heart pun gloomy jugak..cik coffee ade something nak share  actually cik coffee ingat nak share ngan pompom gang but suddenly one of our members nenek dia meninggal dunia pagi tadi..so, cukuplah dengan kesedihan tu tak perlu cik coffee tambah lagi.
Malam tadi mula-mula rasa happy sgt sebab cik coffee reward my self dengan beli handphone baru..but suddent ly kata-kata seseorang telah ruined my mood completely!! Adalah hamba allah ni datang rumah cik coffee bersembang-sembang dengan mama and entah macam mana terbukak cerita pasal majlis yang cik coffee planning sabtu lepas..

Tiba-tiba hamba allah tu tanye, kau bila lagi leya???orang tu kecik lagi dari kau..dah kahwin dah pun??kau tu umur brape leya?? Cik coffee pun jawab laa 24 tahun..then dia cakap 24 tahun?? Makne nye tahun depan kau dah jadi anak dara tua la ye leya?? Kau kena mandi bunga ni..dulu yelaa kau gemok mmg sah-sah la orang tak nak..sekarang ni dah kecik sikit dah acik tengok dah comel dahh pun orang tak nak kau..baik kau pergi mandi bunga buang sial..

Perhhh irama jantung cik coffee terus tak sekata..nak menjawab kang dikata kurang ajar, nak marah pulak orang tua..sedih giler kot diri diperkotak katik kan macam tu..macam seolah-olah cik coffee tak laku sangat je..macam cik coffee ni desperate sangat je nak berlaki..anda pun paham kan ape perasaan nye dihina depan-depan macam tu ..mungkin mak cik tu tak berniat pun nak menghina atau mungkin dia tak sedar kata-kata dia mengguris dua hati yang ade kat situ

Cik coffee terus mintak diri masuk dalam bilik..and yess I am crying!! Bukan cik coffee yang menolak jodoh yang datang and bkn cik coffee yang tentukan bila “jodoh” itu akan datang..ingat cik coffee ni takde perasaan ke..sorang demi sorang bff kahwin sampaikan cik coffee dah rasa takde kawan dah..bila seorang perempuan dah kahwin dia akan kehilangan kawan baik nya..yess that’s right mmg susah cik coffee nak hang out ngan bff yang dah kahwin..sedih taw tak, tapi cik coffee faham ni takdir allah cik coffee tgh bersabar dengan ujian ni..

Si ibu yang terluka pula, asyik menyalahkan si lelaki yang meninggalkan cik coffee..wahai ibu..itu takdir allah…allah dah takdirkan wanita itu jodoh dia..bukan nya saya segala yang berlaku ada hikmahnya..mungkin dia juga terluka dengan tomahan hamba allah tu..cik coffee sangat memahami perasaannya..tak kan dia boleh senyum sedangkan satu-satunya anak perempuan tunggal nya digelar anak dara tua.


Disaat aku masih cuba mengikhlaskan dia yang telah pergi, dia selalu dikaitkan kembali dalam hidup..saat aku mula nak bangkit,ada je yang menolak aku jatuh balik..cik coffee belajar untuk melepaskan semua ni pergi..sebab jika tidak cik coffee tidak tahu kemana arahnya takdir..ianya memang tidak mudah tetapi cik coffee cuba untuk ikhlas..sebab sesungguhnya ikhlas itu melega kan..thats all for today..till we meet again bye peeps!!!

3 Perkara Yang Perlu Disegerakan Selepas berlaku kematian



Apabila berlaku kematian,dalam adat masyarakat melayu ni biasanya mereka akan uruskan jenazah dan sibuk membuat kenduri arwah..ada yang sampai 7 hari 7 malam..tapi mereka tak sedar ada 3 perkara yang perlu mereka segerakan..ape yang sepatutnya perlu kita buat ialah cepat-cepat buat perkara berikut:

·        Yang pertama mestilah Uruskan jenazah si mati

· Yang kedua, perkara ni bukan perkara main-main..ialah hutang!! Perlulah menyegerakan Selesaikan hutang si mati

·        Yang ketiga ialah perkara yang dianggap tidak penting disegerakan dan biasanya dipandang ringan oleh masyarakat melayu kita ni iaitu Urus pusaka si mati

Pengurusan jenazah ni merupakan fardhu kifayah. Anak-anak atau waris terdekat merupakan orang yang paling utama yang patut menguruskan jenazah ibu bapa mereka. Jangan Cuma tahu nak kira harta yang ditinggalkan sahaja.

Selesaikan Hutang Bagi Pihak Si Mati
Ayat terpanjang di dalam Al-Quran merupakan ayat yang menerangkan tentang hutang. Ayat 282 surah al-Baqarah ini bermula dengan:

Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu ada urusan hutang yang perlu diselesaikan pada tempoh masa tertentu, maka catatlah …

Ayat ini menunjukkan setiap hutang kita perlu dicatat. Kerana hutang bukan perkara main-main..cik coffee tak pasti tentang hadis ni tapi pernah dikhabarkan pahala amalan si mati akan tergantung sehinggalah hutangnya selesai..jadi sebagai anak atau waris yang menyayangi si mati tolonglah selesaikan hutangnya..tak kesian ke kita pada si mati???

Dalam satu hadis, Nabi Muhammad S.A.W tidak mahu solatkan jenazah yang masih berhutang sehingga Sahabat bernama Abu Qatadah menjamin hutang tersebut.

Pernah didatangkan jenazah kepada Nabi saw untuk disolat, namun Baginda bersabda: “Solatlah untuk sahabat kalian. Sesungguhnya ia masih mempunyai hutang.”Abu Qatadah lalu berkata, “Aku yang menjaminnya.”Nabi saw bertanya lagi, “Dengan sempurna?”Abu Qatadah menjawab, “Dengan sempurna.”
Dan hutang yang menjadi tanggungan jenazah itu adalah 18 atau 19 dirham. (Hadis Sahih direkodkan oleh Imam Ibn Majah)

Jadi, pastikan orang yang rapat dengan kita terutamanya pasangan kita, tahu mengenai semua hutang-hutang kita. Siapa lagi yang dapat menguruskan hutang tersebut kalau bukan pasangan kita sendiri?

Makanya, silalah pastikan catatan harta & hutang ini dibuat dengan baik dan sistematik.Cik coffee perhatikan Banyak kesilapan yang dilakukan oleh masyarakat melayu islam kita ni dalam perwarisan harta dan pusaka..antaranya yang jelas dapat kita lihat ialah:

Isteri Jarang Letak Suami Sebagai Penama
Kebanyakan isteri jarang sekali meletakkan nama suami sebagai penama harta mereka.Antara sebabnya? Tak mahu suami mereka berkahwin lagi. Atau dalam maksud sebenarnya, tidak percaya kepada suami.Sedangkan masa bercinta berjanji gunung dan lautan akan diredah.lautan api. Akan ku renangi...janji sehidup dan semati..ermm Di manakah api percintaan  yang membara yang pernah berputik di hati satu ketika dahulu? Hmm kesian.

Perkara ini menyebabkan hutang piutang dan harta pusaka lambat diuruskan dengan baik. Ada isu harta sepencarian barangkali. Letak nama ibu bapa yang barangkali telah tua yang menyukarkan mereka turun naik pejabat tertentu untuk menuntut harta. Letak nama anak yang barangkali masih belum cukup umur untuk menguruskannya kelak.

Urusan Harta Pusaka

Seterusnya urusan harta pusaka.Malangnya dalam masyarakat kita, harta pusaka ini dianggap sesuatu yang sensetive untuk dibincangkan. “Kubur arwah masih merah, sudah buka cerita tentang harta pusaka.”Walhal, ketika itulah masa yang paling sesuai untuk berbincang kerana semua waris berkumpul pada satu tempat. Terus dapat berbincang dan capai kata sepakat. Nak berkumpul semula agak susah, nak tunggu raya baru ada semua waris, itupun kalau semua balik kampung. Akibatnya, ]tuntutan harta pusaka mengambil masa bertahun-tahun lamanya dan akhirnya dibiarkan beku di Amanah Raya tanpa ada sebarang tuntutan.

Islam & Harta

Islam sebenarnya menggalakkan umatnya menjadi harta & berharta. Sebelum kita wujud lagi, bapa kita wajib membayar mas kahwin. Apabila kita lahir, sunat membayar sedekah dan membuat aqiqah seekor sekiranya perempuan dan 2 ekor sekiranya lelaki. Malah, ketika kita mati kelak urusan hutang amatlah serius. Jika tidak masakan Nabi saw enggan solat jenazah yang masih berhutang.Fahamilah, ilmu pengurusan kewangan ini penting bukan hanya ketika kita hidup tetapi juga digunakan selepas pemergian kita nanti. Catat semua harta & hutang yang kita ada. Jika tidak ada cara yang mudah untuk kita uruskan hal wasiat harta dan pusaka ni
anda boleh la berkunjung ke 

wasiyyah shope sdn bhd
n0 1,  jalan 9/42,Taman sejahtera
off jalan kuching,51200
Kuala Lumpur
Tel:0362509573
Fax:0362592853


Sunday, June 8, 2014

cik coffee si wedding planner

Hai peeps we meet again..hujung minggu yang lepas adalah hung minggu yang meletihkan dan sangat busy!! Since khamis cik coffee dah kena berkampung kat rumah one of my customer merangkap kawan yang dah lama menggunakan khidmat cik coffee sejak tunang lagi.kebetulan kerja kat office hari khamis tu hyper banyak..perhh memang exhausted gila punye!!

Pukul 5.30 gerak dari office ambil stage untuk pelamin..then beli bunga untuk hias atas pelamin terus rushing ke Gombak.sampai-sampai je terus letak bag then pasang pelamin..mak aihh penat tu memang penat tapi dah tuntutan kerjaya part time wedding planner terpaksa ku turutkan dengan keluarga pengantin yang tak habis-habis komen..kalau ye pun tunggulaa cik coffee habis hias..then nak komen tu komen laa ni tak, bikin stress je.cik coffee pekakkan telinga buta kan mata je..

tadaaa!!!..ni laa hasil nye

Selesai buat pelamin jam 11.45 pm, tengok pulak pengantin berinai..nak tidur awal macam tak sedap pulak..org melayu kita ni bukan nye semua memahami lagi-lagi yang jenis typical! So, terpaksa lah tunggu mereka habis majlis berinai dengan sanak saudara. Habis je terus mandi and memengsankan diri letih gila baq hang!!

Keesokan nya finalize pelamin and bilik pengantin..then make sure segalanya berjalan dengan lancar..tak pasal-pasal wedding planner kena merewang buat makan tengah hari..disuruh masak nasik 1 periuk besar..nasib baik laa mama cik coffee tu cheff kenduri kawen, dah selalu tngok dia masak..alhamdulillah nasik tu masak just nice je..debor gak jantung!!

Then hari yang dinantikan dah tiba..tiba-tiba pagi2 pukul 7 tuan rumah mintak cik coffee potong buah untuk rojak..krik.krik..krikk..am I wedding planner??? Pukul 11 dah majlis nikah..start pukul 9.30 pakai kan bau pengantin make up done tepat pukul 10.45..fuhh nasib baik sempat seyy..
 done!! inilah pengantin kita!!
bakal suami dia request make up senatural yang boleh!!

cabaran bagi cik coffee sebab mata dia kecil sebelah
fuhh mencabar

okay thats all for entry updates kali ni malas nak membebel panjang-panjang bubye peeps!!!

Wednesday, June 4, 2014

kadang-kadang kebenaran itu menyakitkan

Disebabkan telahpun berjanji dengan siti naseha baharudin untuk menceritakan kisah ni..so cik coffee pun update la cerita pasal ni..

Kisah nye ade sorang girl ni dapat kerja kat tempat baru..then kat tempat kerja baru tu…dia rapat dengan sorang boy ni yang sama-sama induction dengan dia..hari-hari mereka berdua ni rehat sama-sama, pergi kerja sama-sama, balik kerja sama-sama..even kalau boy tu datang kerja naik motor pun..dia akan hantar girl tu sampai ke monorail..for your information..dari tempat kerja mereka ke monorel tu makan masa 25 minit berjalan kaki dan boy tu memang sangat caring laa sebab sanggup teman girl tu berjalan disebabkan perasaan risau girl tu jalan sorang-sorang.

Berdekatan dengan monorel tu ade bus stop..yang mana bus stop tu laa yang jadi tempat dorang duduk dan bersembang sebelum girl tu balik..setiap hari mesti mereka akan berhenti disitu meluangkan masa bersembang..mula nye dari situ..lama-lama mereka fall in love..sanggup penat-penat balik kerja pergi tengok wayang, dinner same-same..letih pun tak terasa.

Then hubungan tu berkekalan sampai lah hari raya aidilfitri tahun lepas boy ni datang berjumpa parents girl ni untuk minta kebenaran untuk berkawan dengan girl ni..tanpa dirancang, boy ni pun menyatakan hasratnya ingin mengikat pertunangan pada hari raya tahun depan nye..girl tu hanya mendiamkan diri walaupun dia rasa macam belum masanya untuk ketahap tu.tapi sesuatu yang buat girl tu gembira sebab parents girl ni sangat selesa dan  menyenangi boy tu..

Setelah beberapa bulan berlalu..sesuatu yang tak dijangka telah terjadi..disebabkan tekanan yang terlalu kuat dari ketua bahagian tempat kerja..girls ni mengambil keputusan untuk memberi notis 24 jam tanpa gaji kepada company mereka..tanpa berbincang atau memberi tahu boy tu..keesokannye boy ni mcm tercengang-cengang mencari girl tu sebab dia tidak tahu menahu tentang keputusan yang dibuat girl ni..belum lagi desakan dan perlian rakan sekerja yng lain “takkan kau tak tahu kot??” perkara ni  membuatkan si boy ni rasa seakan diri dia tak penting..si girl pun rasa bersalah dan berulang kali dia meminta maaf tapi tak dipedulikan. Akhirnya boy tu membalas permohonan maaf girl tu dengan berkata dia perlukan masa, sebab dia terlalu kecewa dia juga berpesan kepada girl tu supaya menunggu dirinya.

Sebulan berlalu pertanyaan khabar dari girl tu disambut dingin dan akhirnya girl tu mengambil keputusan untuk tunggu je tanpa mengganggu boy tu..tanpa girl tu sedari dia adalah sibodoh yang terlalu percayakan kata-kata boy tu..akhirnya hari yang ditunggu-tunggu muncul juga..suatu pagi di bulan februari boy tu mula mesej girl tu balik..gembiranya hati girl tu hanya tuhan yang tahu..tapi mesej tu lah yang buatkan dunia girl tu berubah “maafkan saya syg, awak tak perlu tunggu saya lagi..cariklah kebahagiaan awak sendiri..u deserve better”bersama dengan wedding picture boy tu..

Hancurnya hati hanya tuhan yang tahu..orang yang selama ni dibayangkan masa depan bersama nya akhirnya bersama orang lain.tapi girl tu tetap bersyukur sebab akhinya penantian tu dah tamat.baginya cinta tu merimaskan dan melemaskan..mungkin dia dah fobia..sekian hikayat novel pendek dari cik coffee..kebenaran nya?? Saya serahkan pada anda..adakah ini kisah benar??saya serahkan pada anda juga..hehehe till we meet again bubye peeps!!!

Sunday, June 1, 2014

kisah Mamat Poyo III

Hai peeps  setelah sekian lama tak dengar khabar pasal mamat poyo si aril..haa kali ni aku nak update pasal dia kisah ni berlaku time weekend yang lepas ni iaitu sabtu. Seorang member ajak aku pergi kenduri kahwin kawan kitorang dekat seri kembangan. Cerita nya setahu cik coffee last contact ngan mamat poyo, dia kate dia offshore ke sabah.so, aku a.k.a cik coffee ni memang tak expact la dia akan menghadirkan diri kat majlis kenduri tu cik coffee dengan si yana (member yang ajak kenduri) memang datang lambat, sampai je kat meja yang di reserve untuk kitorang, cik coffee tercengang!!

 Apesal macam kenal je mamat ni..punye laa cik coffee ralit pandang dia sekali dia wink mata dia ..punye la terkejut terus capai kerusi and duduk.adeii apesal mamat aril ni ade pulak!! Bukan ke tengah offshore!! Seperti selalu dia la yang paling riuh antara semua tapi..yang musykil nye..dia tak terkejut pun tengok cik coffee yang dah completely berubah dan mengembang.

Tengah sembang-sembang..dia ambik kerusi, dia duduk sebelah cik coffee then guess what?? dengan selamber badak air nye..dia ambik handphone cik coffee yang dah mmg sedia ade atas meja dia bukak gallery..ya allah membara hati ni tuhan je yang tahu..nak je rampas hp tu and ckp “ko tak reti hormat privasi org ke!!” tapi cik coffee diamkan sbb tak nak malukan dia depan kawan-kawan lain..

nak dijadikan cerita dalam hp cik coffee tu penuh dengan gambar Jk1m members yang tersepuk tak sempat nak transfer dalam lappy..sekali dia belek-belek dia jumpe picture the only pompom boy dalam group kitorang..terus dia tanye..siapa ni?? Cik coffee just pandang, senyum and diam je..dia tanye lagi “oii, jwb laa siapa ni” masa tu tetibe idea jahat muncul !!

aku: kau agak-agak siape??
Dia: bf ko ke?
Aku: yups kwn lelaki aku (bukan menipu ea..betul laa kawan lelaki bkn pakwe)
Dia: owhh dah berpunya..tapi takpe selagi belum kawen…
Aku: hah?????????

Aku biarkan je dia dengan salah faham dia..maaf kan leya ye abg pali..tak pasal-pasal abg pali jd mangsa ngeh3..the worst thing pulak, balik tu dia offer nak hantar cik coffee balik umah..sekali jalan kata nye..si yana ni memang haluan nye bertentangan ngan cik coffee..dia duduk nilai, so memang dia akan berpatah balik laa kalau hantar cik coffee balik rumah..cik coffee suruh hantar ke ktm serdang je..dah sampai member-member yang lain marah..okay fine!! Ko hantar aku balik!!

Dalam kereta cik coffee expact dia akan banyak bercakap..tapi dia diam je..suasana jadi awkard dah nak sampai sungai besi baru dia bersuara. Dia cakap sesuatu yang bagi cik coffee agak menyedihkan laa..

Dia: leya , kau baru putus cinta kan? Yana citer kat aku…aku whatsapp dgn dia hari tu.

Aku:hmm aah, ex aku dah kawen pun…biar la dia..

Dia: mesti hati ko sakit sgt kan sbb tu ko jadi mcm ni..leya yang aku kenal dulu..agak kasar tapi hati dia lembut…tu yang buat aku jatuh hati tu..leya yang sekarang ni org nye lembut tapi hati dia dingin..kenape laa aku takde time tu..
.
Cik coffee tersentak rasa nak menangis pun ade..kenapa dia suka org macam cik coffee?? banyak lagi perempuan yang sesuai dengan dia..kenapa dia nak suka dekat si bam bam  yang hodoh ni?? Lepas dari hari ni mesti hati dia berubah..dia suka leya yang dulu..bukan nye cik coffee yang sekarang..and lagi 1, si yana mulut tempayan tu dah tunjuk pic latest cik coffee..padan la mamat tu cool je..cehhh that’s all la for today penat pulak nak bercerita..dah macam cerpen dah punye detail aku bercerita nih..tapi percaya lahh..tiada yang tidak benar melainkan yang benar-benar belaka!! Bye peeps till we meet again!!!

selfie pagi isnin
#monday bluesss

Thursday, May 29, 2014

Gadis yang dulu, Bukanlah gadis yang sekarang

Hello assalamualaikum peeps we meet again and again..semalam for the 1st tme cik coffee bagi pompom girls and pompom boys visit blog cik coffee..debor seyy but, I love them so much.. so they need to know more about my self.dikesempatan itu cik coffee pun belek-belek la palik post-post yang lamaa-lama zaman gadis-gadis remaja yang kecewa bercinta..malu seyyy adess macam tak percaya je cik coffee yang update semua entry tu..

Tapi fikir balik tak ade ape yang nak dimalukan pun..biasalah gadis kecil berumur 18-20 tahun yang sedang grow up yang sedang meneutralisasikan diri nya dengan dunia yang baru..setelah ape yang cik coffee lalui dulu conflict dalaman dan juga luaran..itulah yang membentuk cik coffee yang sekarang. Daripada seorang yang agak baran, turn to seorang yang mampu bersabar, seorang gadis yang agak boyish kepada gadis yang lembut dan manje (eceehhh)dan daripada seorang yang selalu memendam kepada seorang yang tahu macam mana nak mengekspresikan perasaan.

Im grow up now..seorang gadis yang baru yang lebih matang yang lebih tenang,berbaloi jugak mama menangis suruh cik coffee berubah dulu..hehe anak yang nakal.daripada suka pakai sneakers perlahan-perlahan cuba pakai heels..daripada suka pakai t-shirt ngan jeans, cuba pakai skirt..betul la ape yang dikatakan “practice make perfect” lama-lama dah biasa..kalau tak dulu pakai baju kurung pun dengan sneakers taw..

Dalam bab yang satu ni pun cik coffee lebih tenang dari dulu “bab cinta” kalau dulu, masa belum ade boyfriend..tngok couple-couple ni manje-manje ngan boyfie dorang..haish jeles!! Rasa macam forever alone je..tapi bila dah merasa sendiri cinta tu ape..hmm mintak maaf la tak kan ku terjebak lagi..agak sakit kott..so, im decided kalau that guy suka cik coffee and cik coffee pun suka dia..we just being close friends until we were getting engaged or married..tak perlu bersayang-sayang sebelum kahwin.ye laa kalau sebelum kahwin dah bersayang-sayang dah bermanja-manja..ape je yang tinggal lepas kahwin nanti?? Dah bosan..cukup la we know that we love each other betul tak??tapi jangan la gatal kawan ngan boy and girls lain pulak!!


Lagi satu body yang dulu dengan yang sekarang pun lain..ngeh3 daripada dulu yang tak berapa kecik and tak berapa besar..and becomes mengembang jadi besar..now dah kecut sikit hehe tak leh share lagi pic sekarang ni.sebab baru kecik sikit je..mamat poyo si aril t upon last jumpe cik coffee 4 tahun lepas..time belom mengembang sangat..trust me! Kalau dia tengok cik coffee yang dah mengembang..mesti dia akan berputus asa..yessss!!! that’s all for today bubye peepss

SELFIE from pompom
gang!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget