rakan-rakan bloggers

Tuesday, September 15, 2009

tangisan seorang wanita

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.


Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."


"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

peringatan ni
i juga
kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar
dan ingat akan kecantikan wanita mereka
yang azali.. bukan pada kecantikan
luaran semata-mata. Selamilah hati
wanita mu.. dan ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik.

Friday, September 11, 2009

demam cantik...

aku x tau kenapa hari ni..badan aku ni rasa gatal2 sangat...pelik3...nak kate ak ni alergik??
mustahil..x pnah2 nye aku elergik...pada suatu ptg..sedang aku bersembang2 dengan nisa,
tetibe nisa tegur...leya..nape muka ko pucat...bibir ko pucat sgt...
tiba2 pandangan ku jatuh ke tangan aku...ya allah!! bintik2 ape nih...kemerah-merahan....
kawan2 aku sume terkejut..dan berkata..maybe denggi kot...baik ko g chek leya...x kurang juga yang mengatakan aku terkena demam cantik..iaitu demam campak yg amat digeruni oleh gadis2 remaja...

ak steady ag..sok2 laa g klinik..tiba2 aku gerun lak..eh x kan lah denggi...jgn laaaa
blm cukup lagi amalan aku kat dunia ni..izinkanlah aku bertaubat dulu...
lantas aku pun mencapai handphone xpress music ku dan mendail no mama.....
ak pun bertanya pada mama...suara mama kedengaran risau...abah pula memebebel memarahi aku kerana terlalu degil tidak mahu ke klinik.....

cuak gak aku....
esok lps exam abah akn mengambilku..dan membawa aku ke pusat rawatan upm...
berdebar2 rasanya hati ni.....
moga2 allah panjangkan umur aku...
moga2 terbuka pintu taubat untuk aku...
aaminnn.....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

huwaaa.....rupa2 nya sah lah aku kne demam cantik....abis bintat2 muka aku nih...
mama....gatalnye badan..tuhan aje yg tau..malu pun ade gak yelaa da bsr2 pun kne dmam cmpak..hehhee mse ni laa mama bukak citer..
rpe2nye mase kecik dlu..aku ni anak yg baik..x pnah kne sakit2 macam nih..skali ambik ko da beso...huwaaa....da la nak raya..muk aku merah semacam...
x yah pkai blusher..allah bagi pakage pnyer..merah satu muka..hik3...
tapi memang perit giler laaa x ble nak tido...gatal nye ya rabbi...x tahan...
pastu panas semacam..tekak aku ni mcm da nak tkeluar..perit nye laa.org kata mse dmam campak ni..bnyak2 kan minum air..nak wat camne...da bulan pose...
bwat suspen je housemate2 aku nih..denggi!!!eee mntak simpang laaaa...
tp kan aku teringin sgt nak minum air kelapa yg btol2 dlm buah nye tu...huwaaa drpd sblm bln pose ag x dpt2 kempunan nyew.........
susah btol nak carik air klapa kat kl nih..lau ade pun x rse air klape..da dcampur ngan air masak..sakit ati btol.....
huwaa..nak air kelapa....ciannye kat aku...lau aku ble drive skang ni..rela ak ronda sluruh plusuk dunia utk mencari sebijik buah klapa muda....klu dah dapat..huuu nikmat nye mnusuk kalbu...smalam mama membebel...bdak nih lau teringin something,kalah org ngidam pregnant...hik3 nak wat camne mama..not my fault...huhuhu..tp mmg laa lau ak tringin something....
slagi x dapat,stiap hari laa ak sebut2...smpai ade stu tahap tu aku nangis sbb x dpt ape yg aku nak tu...huhuhu ngade2 nye..nak wat camne...not my fault..huhuhu...ok lah ptg nih aku de majlis berbuka puasa ngan warga DSPI..hahah walaupun muka aku da mcm beast..aku nak g gak..setahun skali je maaa...ok laa daaa......




~

Thursday, September 10, 2009

lelaki idaman..

ya allah...
jika aku jatuh CINTA...
CINTAKANLAH aku pada seorang..
yang melabuhkan cintanya padamu...
agar bertambah KEKUATANKU..
untuk menyintaimu ..

ya MUHAIMIN..
jika aku JATUH HATI..
izinkanlah aku mnyentuh
HATI seorang yg hatinya
tertaut padamu..
agar tidak TERJATUH aku..
dalam jurang cinta nafsu...

ya Rabbana...
jika aku jatuh hati..
JAGALAH hati ku padanya..
agar tidak BERPALING dari hatimu...

Ya Rabbul izzati..
jika aku RYNDU.
Rindukanlah aku..
pada seseorang yg merindui
SHAHID di jalanmu...

ya ALLAH...
jika aku MENIKMATI cinta kekasih mu...
janganlah kenikmatan itu melebihi..
kenikmatan INDAHNYA..
bermunajat di sepertiga malam
terakhir mu..

Ya ALLAH..
jika aku jatuh hati pada kekasihmu..
jgn biarkan aku
TERTATIH dan terjatuh dalam perjalanan
panjang mnyeru manusia kepadamu...

ya ALLAH..
jika kau halalkan..
aku merindui kekasihmu...
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku pada
cinta hakiki dan RYNDU abadi
hanya kepadamu...
AAMIINN...






RYNDU.....

hari ni da msuk hari ke 17 berpuasa...hmm sedar x sedar,ramadhan bakal meninggalkan kita..
lepas ni,ryndulah kita dengan bulan yang mulia..yang bernama ramadhan ni...
seiring dengan tu..rindu aku kat keluarga aku pun..membuak2...
susah nak di bendung lagi..padahal baru 2 minggu x balik umah..
ngada2 je lbey..hehehhee..


siang tadi..papa tersayang call aku...hmm ryndunye...
tp yg x syok nye...papa aku bg tau...yang mama aku x sihat...
mama batuk2,demam2,ngan sakit tekak..doktor kata ...mybe mama kne H1N1..
penyakit yg digeruni sekarang ni....adoyaiii....aku hanya mampu berdoa..supaya
mama
cpat sembuh..aaminn...

bersabarlah mama..seseungguhnye..sakit tu ujian dari allah...
sbab allah syg lah makanya allah kurniakan sakit kepada hambanya....
yg pasti..allah x kan uji hambanya,kalau hambanya tak mampu......

sabar ye family yg ku sayang..algi seminggu..leya akn balik umah..kte hias rumah same2...

love my family very much.....






Wednesday, September 9, 2009

hari niw...mmg aku rse down gler laa...paper fiqh munakahat still lagi mnujah2 kotak ingatan aku nih...ya allah,nape ngan aku nih..ak ase aku dah ckup daa prepare..dah wat revision..
tp nape mse exam td aku agak blur..yang aku ble jawab time tu just bab nikah ngan hadhanah..
adoyaii mntak simpang la lau kne repeat...

bukak je paper fiqh al-munakahat..fuhhh!!!!npe ta'addu al zaujat masuk...nape rida'ah masuk..
nape lect tak bagi tau...npe sume soalan yg aku spot x msuk..sedihnye....aku pun jwb laa ape
yang aku termampu jew...dah la bdan rse lemah smacam..aku tengok sbelah aku..
habil x abis2 ngan muka blur dia..x dpt jawab agaknye..siannye dia...

mesti dia x dpt jawab..

x lme tu plak ak tngok shahir ketuk2 meja...senasib la kte shahir...aku pun meneruskan kerja2 aku yg terbengkalai...lme2 aku rse ak x betah lagi utk duduk dlm pusat konvensyen tu lme2...
ak pun habis kan mnulis cpat2..
dgn langkai yg sparuh longlai...aku pun kluar dr pusat konvensyen tu..mnyesalnye...
tuhan je yg tau....

tp nak wat camne...aku dah x larat nak mnjawab...ak pun balik ke bilik dgn prasaan yg brcampur baur..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget