rakan-rakan bloggers

Thursday, November 10, 2011

kenapa aku malas sembahyang??

Untuk diriku dan kawan-kawanku yang tersayang…


Apasal la aku malas sembahyang,

Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang-bayang,

Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,

Berdiri tanpa roh malam siang…


Apasal la aku malas sembahyang,

Kerja dah best keluarga pun dah senang,

negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,

takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.
.


Apasal la aku malas sembahyang,

Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,

Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,

Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang…



Apasal la aku malas sembahyang,

Main bola aku sanggup sampai petang,

Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,

Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang…?


Apasal la aku malas sembahyang,

Aku kena ingat umur kita bukannya panjang,

Pagi kita sihat petang boleh kejang,

Nanti dalam kubur kena balun sorang-sorang…
.


Apasal la aku malas sembahyang,

siksa neraka cuba la aku bayang
,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,'

Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh halang!!!

kebaikan menangis

Siapa kata menangis tidak ada faedahnya? menangis terlalu lama boleh membuatkan mata 

merah dan bengkak. Tapi , menangis dan

 mengeluarkan air mata boleh menjadi ubat ajaib yang berguna bagi kesihatan tubuh dan

 fikiran. Apakah keajaiban itu?

Dipetik dari Beliefnet, ini dia 7 keajaiban yang anda perolehi setelah menangis dan berair

 mata:


1. Membantu penglihatan

Air mata terbukti membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. 

Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah 

dehidrasi pada membran mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur.



2. Membunuh bakteria

Tak perlu ubat eye drop tu, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria secara 

semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair

 yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95% bakteria-bakteria yang

 tertinggal dari keyboard komputer, 

pemegang tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandungi bakteria, hanya dalam 5 

minit.


3. Memulihkan mood


Seseorang yang menangis boleh menurunkan level depresi kerana dengan menangis, mood

 seseorang akan pulih kembali. Air mata yang 

dihasilkan dari menangis kerana emosi mengandungi 24% protein albumin yang berguna

 dalam mengembalikan sistem metabolisme tubuh

 berbanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan racun


Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan 

berjaya mengkaji bahawa air mata yang keluar

 dari hasil menangis kerana emosi dikatakan mengandungi racun. Tapi jangan salah faham, 

keluarnya air mata yang beracun itu 

menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya melalui

 mata.


5. Mengurangkan stress

Macam mana menangis boleh mengurangkan stress? Air mata dikatakan mengeluarkan 

hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu

 endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga 

membantu melawan penyakit-penyakit yang 

disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.


6. Mengeratkan hubungan silaturahim


Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu seseorang mengeratkan 

silaturahim antara kawan-kawan. Biasanya

 seseorang yang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan kawan-kawannya atau

 seseorang yang boleh memberikan 

sokongan, dan seterusnya meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.


7. Me’rileks’kan perasaan/dir

i
Semua orang pernah mengalamai perasaan selepas menangis. Walaupun anda didera

 pelbagai masalah dan rintangan, namun selepas

 menangis pasti akan me’rileks’kan perasaan dan diri. Selepas menangis, sistem limbik, otak

 dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu 

membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiran anda

 dengan menangis, jangan dipendam kerana anda

 boleh menangis sepuas-puasnya tanpa halangan.


Jadi, apa salahnya kalau kita menangis sekali sekala kan ^_^

Wednesday, November 9, 2011

dedicated to candidate spm

salam 1 dunia semua..dah lama gak cik coffee x update blog ni..maaf yer..comitment study lg penting..cik coffee malas nk post panjang2 nanti boring lak korang nak bace,cuma cik coffee berkenan  nak bukak 1 topik ni..berkenaan,nikmat yg meleka kan..kdg-kdg,di beri ujina dan dugaan tu lebih baik dr diberi nikmat berpanjangan...bile kite diberi nikmat yg berpanjangan,kita akan mula leka dgn kenikmatan tu..tanpa kita sedari,nikmat itu hanya utk smentara sahaja..apabila kita x pertahankan,maka terkuburlah niikmat tu..sebelum ni..dr sekolah rendah smpailah sekolah mnengah,cik coffee selalu termasuk dlm senarai best student,then bile jd mcm tu..timbul prasaan riak.."owh aku dh pandai,x yah blajar teruk2 lg"ecehh knon nye lh..disebabkan leka berada di puncak, cik coffee mls nk berusaha..lama kelamaan prestasi makin menurun dn skrg, sukar utk jd best student daaa..so, nasihat cik coffee, especially utk candidate spm..jgn lah riak bile kite berada di mercu..usaha tu adalah kunci kejayaan..ok ckup je smpai sni..anneyong!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget