rakan-rakan bloggers

Thursday, November 10, 2011

kenapa aku malas sembahyang??

Untuk diriku dan kawan-kawanku yang tersayang…


Apasal la aku malas sembahyang,

Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang-bayang,

Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,

Berdiri tanpa roh malam siang…


Apasal la aku malas sembahyang,

Kerja dah best keluarga pun dah senang,

negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,

takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.
.


Apasal la aku malas sembahyang,

Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,

Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,

Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang…



Apasal la aku malas sembahyang,

Main bola aku sanggup sampai petang,

Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,

Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang…?


Apasal la aku malas sembahyang,

Aku kena ingat umur kita bukannya panjang,

Pagi kita sihat petang boleh kejang,

Nanti dalam kubur kena balun sorang-sorang…
.


Apasal la aku malas sembahyang,

siksa neraka cuba la aku bayang
,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,'

Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh halang!!!

kebaikan menangis

Siapa kata menangis tidak ada faedahnya? menangis terlalu lama boleh membuatkan mata 

merah dan bengkak. Tapi , menangis dan

 mengeluarkan air mata boleh menjadi ubat ajaib yang berguna bagi kesihatan tubuh dan

 fikiran. Apakah keajaiban itu?

Dipetik dari Beliefnet, ini dia 7 keajaiban yang anda perolehi setelah menangis dan berair

 mata:


1. Membantu penglihatan

Air mata terbukti membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. 

Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah 

dehidrasi pada membran mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur.



2. Membunuh bakteria

Tak perlu ubat eye drop tu, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria secara 

semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair

 yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95% bakteria-bakteria yang

 tertinggal dari keyboard komputer, 

pemegang tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandungi bakteria, hanya dalam 5 

minit.


3. Memulihkan mood


Seseorang yang menangis boleh menurunkan level depresi kerana dengan menangis, mood

 seseorang akan pulih kembali. Air mata yang 

dihasilkan dari menangis kerana emosi mengandungi 24% protein albumin yang berguna

 dalam mengembalikan sistem metabolisme tubuh

 berbanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan racun


Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan 

berjaya mengkaji bahawa air mata yang keluar

 dari hasil menangis kerana emosi dikatakan mengandungi racun. Tapi jangan salah faham, 

keluarnya air mata yang beracun itu 

menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya melalui

 mata.


5. Mengurangkan stress

Macam mana menangis boleh mengurangkan stress? Air mata dikatakan mengeluarkan 

hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu

 endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga 

membantu melawan penyakit-penyakit yang 

disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.


6. Mengeratkan hubungan silaturahim


Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu seseorang mengeratkan 

silaturahim antara kawan-kawan. Biasanya

 seseorang yang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan kawan-kawannya atau

 seseorang yang boleh memberikan 

sokongan, dan seterusnya meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.


7. Me’rileks’kan perasaan/dir

i
Semua orang pernah mengalamai perasaan selepas menangis. Walaupun anda didera

 pelbagai masalah dan rintangan, namun selepas

 menangis pasti akan me’rileks’kan perasaan dan diri. Selepas menangis, sistem limbik, otak

 dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu 

membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiran anda

 dengan menangis, jangan dipendam kerana anda

 boleh menangis sepuas-puasnya tanpa halangan.


Jadi, apa salahnya kalau kita menangis sekali sekala kan ^_^

Wednesday, November 9, 2011

dedicated to candidate spm

salam 1 dunia semua..dah lama gak cik coffee x update blog ni..maaf yer..comitment study lg penting..cik coffee malas nk post panjang2 nanti boring lak korang nak bace,cuma cik coffee berkenan  nak bukak 1 topik ni..berkenaan,nikmat yg meleka kan..kdg-kdg,di beri ujina dan dugaan tu lebih baik dr diberi nikmat berpanjangan...bile kite diberi nikmat yg berpanjangan,kita akan mula leka dgn kenikmatan tu..tanpa kita sedari,nikmat itu hanya utk smentara sahaja..apabila kita x pertahankan,maka terkuburlah niikmat tu..sebelum ni..dr sekolah rendah smpailah sekolah mnengah,cik coffee selalu termasuk dlm senarai best student,then bile jd mcm tu..timbul prasaan riak.."owh aku dh pandai,x yah blajar teruk2 lg"ecehh knon nye lh..disebabkan leka berada di puncak, cik coffee mls nk berusaha..lama kelamaan prestasi makin menurun dn skrg, sukar utk jd best student daaa..so, nasihat cik coffee, especially utk candidate spm..jgn lah riak bile kite berada di mercu..usaha tu adalah kunci kejayaan..ok ckup je smpai sni..anneyong!!!

Thursday, October 20, 2011

~Ke̲r̲a̲n̲a̲ Ak̲u̲ Wa̲n̲i̲T̲a̲~

kerana aku wanita
pandangan Adam mampu tembus ke dasar hatiku

kerana aku wanita
ingin disayangi itu fitrah diriku

kerana aku wanita
mudah terpikat dengan keindahan akhlak seorang lelaki

kerana aku wanita
emosiku selalu mengatasi logik akalku

kerana aku wanita
air mata teman setiaku

kerana aku wanita
sensitivitiku terhadap sesuatu amat tinggi

DAN..

kerana aku wanita
aku damba pertolongan darimu Adam
peliharalah bicaramu denganku
jangan bermain kata denganku
takut rosak hatiku

kerana aku wanita
akhlakmu ukuran dimataku
peliharalah akhlakmu dan imanmu
jangan kau burukkan darjatmu pada mataku
takut rosak thiqohmu

kerana aku wanita
maka peliharalah susunan kata-katamu
kerana aku mudah terasa
namun aku bukan lemah
sekadar ingin kau tahu hati ini mudah tercalar

kerana aku wanita
peliharalah dirimu dari mencemuhku
saat titisan jernih mengalir dari mataku
kerana itu cara untukku
meluahkan perasaanku
supaya hatiku tenang kembali

kerana aku wanita
aku memang sangat peka
maka fahamilah kecerewetanku ada sebabnya

WAHAI ADAM,

kalau kau sangka berpakaian selekeh itu 'cool',
hakikatnya kau begitu buruk pada pandangan kami.

andai kau rasa 'usha' itu tanda kejantanan,
darjat mu telah jatuh pada pandangan kami

jika kau fikir hidup membelakangkan agama itu kemodenan,
maka tiada lagi hormat untukmu dari kami.

BILA PEREMPUAN MENANGIS

BILA PEREMPUAN MENANGIS

Pernahkan anda tertanya-tanya kenapa seorang perempuan menangis hanya kerana seorang lelaki? Mungkin sebab anda sudah terbiasa dengan auta bahawa perempuan memang suka menangis...

Seorang perempuan takkan menangis dengan mudah, tetapi hanya apabila dia mula menyintai anda, dia mula merendahkan egonya untuk anda semata-mata kerana anda.
... ...
Apabila dia menangis di hadapan anda,
Apabila dia menangis kerana anda,
Pandanglah matanya,
Bolehkan anda rasakan apa yang dia rasa?
Pernahkah anda CUBA untuk memahami apa yang dia rasa?
Fikirkan…
Berbaloikah dia menangis,
Dihadapan anda,
Hanya kerana anda?

Dia menangis bukan kerana dia lemah,
Dia menangis bukan kerana dia kasihan atau simpati,
Dia menangis,
Kerana dia tidak lagi mampu untuk menangis didalam hati,
Kesedihan yang dirasainya menjadi semakin berat untuk disimpan.

Guys,
Cuba ambil masa untuk berfikir,
Jika si dia menangis hanya kerana anda,
Mungkin sudah tiba masanya anda fikir kembali di mana silap anda,
Kerana hanya anda tahu jawapannya.

Fikirkan,
Kerana suatu hari nanti,
Ianya mungkin terlalu lambat untuk menyesal,
Atau terlalu lambat untuk mengucapkan “maafkan saya…”

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda membiarkan dia menangis keseorangan. Beradalah disisi dia, menemani dia, kerana dialah yang akan setia dengan anda sehingga akhir hayat anda.

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda meninggalkan dia selagi dia masih memerlukan anda. Kerana anda akan merosakkan hidup dia.

Guys, jangan pernah mengungkapkan rasa cinta anda kepada seorang perempuan selagi anda belum benar-benar yakin dan sedia untuk bercinta. Kerana anda hanya akan membuatkan si dia menangis dan sengsara...Mudah bagi seorang perempuan untuk berpura-pura melupakan cinta lamanya terutama cinta pertama, tetapi bukan mudah untuk membuang parut dalam jiwanya...

Wednesday, August 10, 2011

Bile Boys serius dalam bercinta

Salam 1 Dunia semua..keh3..kalau entry sebelum ni cik coffee ade bisik-bisik dgn kaum adam..haaa entry kali ni pulak cik coffee nk b'gosip ngan kaum hawa ni..ape topik nye??menarik taw..kepada kaum-kaum hawa yang dah ade boy friend, bkn buaya friend taw..igt tu..haaa kalau korang nak taw hubby,abg,daddy,pa,kande or sebagai nye..yang korang syg ni betul-betul serius nak maut cintakan korang..cik coffee ade bagi sikit tips-tips yang boleh membantu korang untuk detect keseriusan boy friend korang ni..okay now check this out girlz!!!


1. Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan…
2. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
3. si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu…
4. Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.
5. Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah…Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu..
6. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati.
7. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja
8. Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu..
9. Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya.
10. Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu.
11. sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya..
12. Tidak suka kamu memakai seksi…kerna tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain wlpn berlengan pendek…
13. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.
14. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
15. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.
17. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
18. Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu…
19. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
20. Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya.


HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI.

Bile Girls Serius Dalam Bercinta


Salam Semua..hari ni cik coffee nak share sikit kepada kaum-kaum adam..nak taw ape die??agak menarik entry ni..kepada kaum-kaum adam yang ade aweks a.k.a girl friend..cik coffee ade sikit tips untuk korang taw,sama ade gf korang ni betul-betul siyes cintakan korang or sekadar biase-biase je..okay jom check this out!!!

1. Perwatakan kamu yang selamber dikhalayak ramai tidak menjejaskan sedikit pun mood gadis kamu untuk berjalan bersama kamu

2. walaupun adakalanya kamu memakai pakaian yang tak bergosok pun si dia senang apabila bersama kamu

3. menghabiskan masa setiap pagi untuk mengejut kamu dengan mendail no telefon kamu atau menghantar mesej kepada kamu untuk mengejutkan kamu solat subuh memandangkan malam td ada perlawanan kelab bola kegemaran kamu

4. menghadiahkan hadiah pada HARI JADI KAMU dengan hati yang ikhlas di mana hadiah tersebut di beli secara online memandangkan payah sangat nak carik kalau berjalan satu Malaysia ni

5. tetap tenang bersama kamu walaupun KAMU MENINGGIKAN SUARA 

6. tidak MENITISKAN AIR MATA dihadapan kamu walaupun KAMU MELUKAI hati si dia dengan SENGAJA atau TIDAK SENGAJA

7. memahami karier kamu sebagai SEORANG INSAN YANG PERLU MEMEGANG TANGGUNGJAWAB KEPADA KELUARGA KAMU TERLEBIH DAHULU

8. meletakkan diri selepas ALLAH, IBU BAPA, KELUARGA, KERJAYA

9.  tidak mengungkit KISAH PERIBADI kamu

10. tidak meletakkan tahap pelajaran atau MEMBEZAKAN tahap pelajaran dengan KAMU

11. cukup sekadar kamu sedar TANGGUNGJAWAB kamu kepada KELUARGA kamu terlebih dahulu dan seterusnya BARULAH KEPADA SI DIA

12. Tidak mengada-ngada untuk meminta itu ini kepada kamu

13. tidak merengek walau ada ular di dalam rumah

14. mampu menjaga diri sendiri apabila kamu berjauhan dengan si dia

15. akan merasa RINDU tatkala kamu JAUH denganya

16. akan memberikan kata2 semangat bila kamu KECEWA atau BILA KELAB BOLA SEPAK KAMU TERKANDAS

17 . boleh SUPPORT KELAB BOLA KEGEMARAN kamu walaupun si dia memiliki KELAB BOLA KEGEMARAN SENDIRI

18. mempelajari aktiviti seharian kamu

19. GOOGLE segala bagai info untuk membantu kamu MENDUDUKI PEPERIKSAAN dimana bila bersembang korang tak sembang kosong walaupaun ada 24 JAM masa sebelum MENDUDUKI PEPERIKSAAN

20. membantu kamu dengan MENGEMASKINIKAN segala bagai FAIL untuk memastikan KAMU TIDAK DIPANGGIL oleh PENSYARAH sekiranya MQA SERANG 

21. memasak masakan KEGEMARAN kamu walaupun PADA KETIKA ITU SI DIA SEDANG BERGELUMANG DENGAN ASSIGNMENT SEGALA BAGAI

22. menjaga air muka kamu walaupun ketika itu KAMU TIBA2 TERGELINCIR KETIKA BERJALAN DI ATAS LANTAI YANG BASAH

23. dengan rela hati menaip segala bagai KISAH COUPLE kamu ngan si dia di dalam BLOG

24. sabar menunggu KAMU MASUK MEMINANG

25. memujuk kamu dengan PELBAGAI SKILL memandangkan kamu ni KEPALA BATU 

26. sedaya upaya membantu JIKA TERDAPAT SEGALA KESULITAN YANG DIHADAPI

27. tidak KISAH kamu nak BERKAWAN dengan SIAPA, JANJI KAMU TETAP MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB KAMU IAITU MENJAGA SI DIA

28. sabar dengan DUGAAN dalam MENANGANI PERANGAI KEBUDAK-BUDAKAN KAMU

29. sentiasa MESEJ atau CALL walau KAMU TAK REPLY ATAU ANGKAT

30. sentiasa mendokan KESEJAHTERAAN KAMU

31. BERSIKAP DEWASA DALAM MELAYARI KEHIDUPAN BERSAMA KAMU

32. menunjukkan PERASAAN ingin MENGENALI AHLI KELUARGA KAMU

33. sentiasa BERTANYAKAN KHABAR IBU dan BAPA kamu

34. sanggup turun SELATAN - UTARA untuk bersama kamu untuk menemani kamu menghadiri MAJLIS PERKAHWINAN sahabat kamu

35. menyediakan BAJU MELAYU kamu atas PERMINTAAN kamu untuk di pakai DI HARI RAYA YANG MULIA

36. membuat KUIH RAYA untuk kamu memandangkan KUIH RAYA yang kamu minati susah nak dapatkan dipasaran

37. KAMU adalah orang yang pertama di cari SEMASA DI PAGI RAYA




JIKA KAMU MENJUMPAI GADIS SEPERTI INI, MAKA INI MEMBUKTIKAN BAHAWA SI DIA AMAT SERIUS MENJALINKAN HUBUNGAN BERSAMA KAMU…
BERI RUANG UNTUK MENYELESAIKAN SAGALA BAGAI MASALAH DAN BUKAN DENGAN MEMBUAT KEPUTUSAN YANG AKHIRNYA MENGUNDANG KECELARUAN EMOSI…

Friday, August 5, 2011

Ciri-Ciri Lelaki Vogue Dan Wanita Macho


sudah berkurun lama tak update..serius mmg malas gile nak menaip membatu depan laptop nih..boleh kematu bontot..haha agak melampau disitu ye..ok lah kali nih aku nak share tips untuk membuat org jatuh cinta..echeche..kita ni semua manusia mesti ada rasa cinta, sayang dan sewaktu dengannya..kadang2 kita suka kt org tu tp org tu tak berapa nak perasan kt kita ni..kadang2 orang suka kt kita tapi kita tak suka dia..kadang2 kita suka orang yang kita suka, kadang2 orang suka orang yang kita tak suka..korang faham kan? aku pn tak faham..ngee~ baiklah..petua yg nak dikongsi ni dr Dato Dr Fadzilah Kamsah ye..beliau adalah idola saye sekian terima kasih..

~wanita idaman lelaki~
  1. Rasa cantik dalam diri, yakin diri. Yakin dengan ciptaan Allah.
  2. Sifat keanak-anakan. Sesekali dan jangan over
  3. Berakhlak mulia, sopan – santun, ada sifat-sifat wanita timur
  4. Beragama, taat perintah Allah
  5. Pandai tapi tak menunjukkan kepandaiannya
  6. Memahami lelaki
  7. Tidak terlalu cerewet, tidak cakap berulang
  8. Tidak terlalu cemburu
  9. Tidak terlalu canggih
  10. Dapat meransang semangat lelaki
  11. Ada kesamaan yang significant
  12. Sejuk mata memandang
  13. Pemaaf
  14. Seimbang
  15. Body language yang cantik
~lelaki idaman wanita~
  1. Nampak segak, macho, kemas
  2. Romantic – pandai mempamerkan kasih saying
  3. Gentleman, lemah-lembut, sopan
  4. Wajah seorang penjaga, pendidik
  5. Bijaksana dan matang, boleh buat keputusan
  6. Understanding, tolak ansur
  7. Dapat membimbing, boleh beri nasihat
  8. Tidak mudah merajuk
  9. Tidak terlalu ego
  10. Kelakar tapi jangan buat lawak bodoh
  11. Tidak kedekut
  12. Layan semua orang dengan baik
  13. Ada sifat yang boleh dibanggakan
  14. Pandai mendengar
  15. Punyai persamaan
  16. Bersih dan wangi
  17. Wajah kebudak-budakan, mudah senyum

Wednesday, August 3, 2011

Ragam Bulan Ramadhan

Salam sumer..cik coffee ade citer baru nih..al maklumlah dah lame cik coffee tak update..kawan-kawan semua tanye nape cik coffee tak update blog ni..sebenarnye..cik coffee kurang sihat sikit..dah seminggu dah demam selesema..on off je nih..haaa demam-demam pun cik coffee puasa ok..jangan ponteng-ponteng..sakit bukannye 1 alasan untuk kite ponteng puasa..cik coffee nak share 1 story yang bagi cik coffee agak kelakar dan memalukan la..huhuhu..citer nye bermula mcm ni..


Demam-demam cik coffee pun,cik coffee kena tolong jage gerai mama cik coffee kat bazar ramadhan..nak di jadikan cerita..tgh sibuk-sibuk layan customer..tetibe ade sorang customer berbangsa cina panggil cik coffee..sebenar nye die panggil pembantu cik coffee,tp pembantu tu buat badak je..cik coffee pun dgn tersenyum,layan die..perhhh memang agak menduga kesabaran laa layan die..tp cik coffee ttp senyum,sebab bg cik coffee customer always right!..dah penat2 cik coffee layan die..tetibe die ckp "waa amoii,u banyak baik laa,mmg sgt baik, sbb tu laa u cantik" dengan nada yang agak kuat..then x dpt lak cik coffee kira berapa bnyak customer yg ade time tu..banyak gile..hadoiii (T_T)..dan cik coffee dpt rasakan semua mata tertumpu kat cik coffee..x ckup dgn tu..customer td ulang ag..haiyyaa,manyak baik la u amoi..org cantik mmg selalu baik" x ckup tu..die g tanye org sebelah die.."manyak baik kan ini amoi,cantik laa" abg sbelah tu pon terpakse angguk-angguk..hadoiii customer ni..


cik coffee ase mcm nak mnyorok dlm kain pembantu indon cik coffee je..huwaaaa malu-malu..cik coffee cuba jeling adik cik cofee si cik wan kat sbelah..automatik die jelir kan lidah..hahaha jeles lah tu..hehehe elok je customer tu pergi..ade sorang customer ni tegur cik coffee.."ok lah tu dik,jarang taw org cina nak puji kite..pandai adik layan customer..hihihi cik coffee hanya mampu tersengih..(^_^")

Moral of the value nye..bile kite buat baik kat org,org mesti akan menghargai kite,tp kepada org yang nak menghargai pulak.janganlah puji lebih-lebih..nanti kembang lak org yang kena puji ni..Ape pun sentiase lah kite berbuat baik sesama manusia..buat baik dengan ikhlas,jangan harap kan balasan..okay semua..bubye..Gumapsimida!!!

Sunday, July 3, 2011

chatbox vs Comment

Salam 1cute sumer..da lame aku tak membebel-bebel dalam blog ni..banyak carik sumber dari buku dan page-page je..harap korang enjoy lah yerk..hari ni aku cuba tenung-tenung blog aku ni..ase macam ade yang x kene je..ape yang tak kene erk?? aku scrool blog aku ni sampai bawah, baru lah aku perasan..comment kat bawah tu freeze..readers suke datang,bace and tinggal pesan kat chatbox..Omo!! takmo lah macam tu..ape guna cik coffee wat mende tu..hehe relax-relax aku bukan nye marah..tapi nak pesan je..tinggal lah komen kat bawah tu..jangan lah kat chatbox..kat chatbox tu untuk blogwalking pnyer pesanan sesuailah..disamping tu(ecehh syat skema) dapat gak aku taw mana-mana entry aku yang okay and entry yang patut di kick dari blog ni dengan hormatnye..dah 3 tahun ak bergelar blogger and makne nye dah 3 tahun aku berblogging..same je dari dulu sampai sekarang..aku tengok atiq salleh perhh bukan men blog die..haha..wlu pun die member aku and 1 kolej ngan aku..adess malas nye nak carik die..nak mintak tunjuk ajar sebenarnye..lastly smpai final year..atiq pun ntah kemana..hadoii-hadoii..so,sebelum ak membebel yang tak tentu hala lagi..baik aku stop kat sini 

Saturday, July 2, 2011

Dipenghujungnye..


Di Penghujungnya – Iqa Mentor 5
Bila setiap tutur kata
Yang kita ucapkan
Lebih menyakitkan
Sayang tiada akhirnya bertengkar
Dalam kecewa
Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa
Hati yang tawar
Korus
Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedang dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan
Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
Di penghujungnya…
Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa…
Hati yang tawar
Kudoakan mu
Dapat ketemu
Seorang insan
Yang lebih baik dariku
ho.. wo.. wo..
Doakan aku
Dapat ketemu
Cinta yang lain
Untuk menemani hidup…
Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedang dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan
Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
hoo..hoo..
Di penghujungnya…
hoo..
huuu…

Friday, July 1, 2011

Opss my husband nak kawen lain


isteriku, 
jika engkau bumi, 
akulah matahari. 
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku. 
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang. 
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku. 
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi, 
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku. 

Lalu..... 
Relakanlah aku menyinari planet lain, 
menyampaikan faedah adanya aku, 
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet 
lain... 


Balasan Puisi sang isteri 

Suamiku, 
andai kau memang mentari, 
sang surya yang memberi cahaya, 
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang 
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu 
dan.... 

akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu... 


AKAN TETAPIIIIIIII. . 
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja, 
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!! 
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi. 
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita, 
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti... 
Cuba lihat siapa dirimu... 
MATAHARI atau lilin ? 
atau jangan-jangan 

cuma mancis saja!!!!! 
please lah...!!!

Doa Diperjodohkan Dengan Cepat


Ya Tuhan, kalau dia memang jodohku, 
dekatkanlah...


Tapi kalau bukan jodohku, 
Jodohkanlah....


Jika dia tidak berjodoh denganku, 
Maka jadikanlah kami jodoh...


Kalau dia bukan jodohku, 
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...


Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku, 
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, 
Biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku...


Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh, 
Jodohkanlah kami kembali...


Kalau dia jodoh orang lain, 
Putuskanlah! Jodohkanlah dengan ku.... 
Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain, 
Biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dan 
Kemudian Jodohkan kembali dia dengan ku ...hehehe  


Surat Untuk Mintak Clash


Dear All,
This one is very ... .the very... .
Tijah budak kampung, tapi bekerja di Kuala Lumpur.
Biasalah bila sudah duduk "town", mula lupa asal usul. Pakaian seksi maut, bercinta pula dgn lelaki mat saleh. Ke hulu ke hilir menayang boyfriendnya yg bermata biru.
Punyalah eksyen si Tijah, hinggalah suatu hari dia ternampak lelaki Inggeris tadi dgn wanita lain yg lebih cantik dan bergaya daripadanya. Tijah menangis tiga hari tiga malam. Pada malam ke empat, Tijah mengambil sehelai kertas dan menulis surat untuk memutuskan perhubungannya dgn lelaki mat saleh tadi yg baru sebulan dikenalinya.
Begini bunyi surat yg ditulis oleh Tijah binti Kulup Kecil, yg berjaya "dicuri" ...

Mike... .
I WANT TO CUT CONNECTION US.
I have think about this very cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eyes myself. You grab hand she.
You always ask for apology back-back. I don't trust you again! You are really crocodile land.
My friend speak you play wood three. First-first I think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three.
So, I break connection to pull my body from this love triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me.
So, I cut this connection to go far from here. I don't want you to play-play with my liver.
I have been crying until no more eye water thinking about you. I don't want banana to fruit two times.
Safe walk.. Tijah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget