rakan-rakan bloggers

Tuesday, October 27, 2009

nyesal!!!

hmm ntah knapelah pointer sem ni jatuh merundum2....
apelah salah aku..x pernah2 aku ade subjek yg gagal..
tetibe usul fiqh aku gagal lak..da laa subjek 3 credit hour lak tu..
mmg jatuh tergolek3 pointer aku..aduhaii..napelah aku demam time tu..
aku da agak da..mesti something akan berlaku ngan usul fiqh ni..
lastly fail..ust lak x mau consider..die trus bg 0.00 gler r..x de mark langsung..
mcm laa carry mark aku x de..aku wat assignment tau..smpai ati ust wat camtu...
x pe laa redha je laa..x psl2 aku kne repeat usul fiqh..da la subject tu susah nak maut..
mcm nak maut aku hapal..lastly fail..mmg frust gler..
x pe2 aku akn buktikan sem ni insyaallah aku naik pentas ambik dekan..

Friday, October 16, 2009

org syg kite???

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda. .... .. ..

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara. .... .. ..

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda. .... .. ..

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda..... .. ..

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur..... .. ..

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang..... .. ..

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia..... .. ..

8. Anda seorang yang istimewa dan unik..... .. ..

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda..... .. ..

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya..... .. ..

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirkan semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka..... .. ..

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya..... .. ..

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela..... .. ..

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda, anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya..... .. ..

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk teman tetap paling setia. walaupn punya harta yang banyak, teman tetap paling berharga..... .. ..

beautifull hadith

A Beautiful Hadith


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.



Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'



Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'
Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because
Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:



'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat

Monday, October 12, 2009

pentingkah ayah??

ketika berjauhan..
jelas terasa hangat kasihmu ayah..
betapa kurindukan redup wajahmu..
hadir menemaniku..

terbayang ketenangan..
yang selalu kau pamerkan..
bagaikan tiada keresahan..

walau hatimu sering terluka ..
tika diriku terlanjur kata..
tak pernah sekali kau biarkan
diriku sendirian..

ketika ku dalam kedukaan ..
kau menatap penuh pengertian..
disaat diriku kehampaan..
kau setia mengajarku..
erti kekuatan..

terpancar kebanggaan..
dlm senyummu..
melihatku berjaya..
ketika ku kegagalan..
tak kau biarkan aku terus kecewa..

dengan kata azimat..
engkau nyalakan semangat..
restu dan doa..
kau kirimkan..
ayah...

leya farikha..
4.22pm
bahagian pendakwaan jawi
***********************************************************************************
selama ni..kita selalu berkata pasal ibu jew..dlm bnyak2 cerita pun..semuanya berkisarkan tentang ibu..walaupun aku tau darjat ibu tu tinggi kerana ibulah yg melahirkan,menyusukan ,dan mendidik kita..namun..jgnlah kita lupakan jasa2 ayah..tanpa ayah siapalah kita ni..kita berasal dr benih ayah..ayah yg bersusah payah mencari rezeki utk kita..ayahlah yg mengajar kita erti kehidupan dan realitinya..tp yg aku herannye..ade la sorang makhluk allah ni..sikit pnyer blagaknye dia ngan ayah dia..mcm lah die tu besar sgt smpaikan ayah dia nak kne dgr ckp dia..aku ase ayah dia tu bkn nye x nak lempang dia..tp cme ayah dia tu tgh bersabar..ske2 ati lak dia kata kat ayah die yg ayah tu x de hak nak masuk cmpur urusan hidup dia..helloo..ko tu lahir dari benih sape??kambing ke??geram btol aku tngok anak2 yg x brtauliah nih..kalau ye pun panas baran..jgnlah ditengking ayah itu wahai anak..walaupun ayah itu seorang lelaki..tp hatinye hati manusia syg oii..tau ape erti kecil hati,sakit hati,makan hati...jgnlah kau sakiti hati insan yg banyak jasanye pada kau..yg memberi nafas kepada kau..sesekala..korbankanlah rasa x puas hati mu..korbankankah perasaanmu demi org yg selama ini sanggup mengorbankan masa,nyawa,hartanya demi mu...

Friday, October 9, 2009

kasih sayang vs penderhakaan


sedang aku kebosanan kerana tiada kerja di bhg pendakwaan..fikiranku melayang teringatkan satu peristiwa yg menyesakkan dada ku..sebagai seorang insan biasa,peristiwa itu membuat kan air mata wanita ku ini mengalir..ya allah dunia dah akhir zaman..


**********************************************************************
pada satu hari di bulan ramadhan yg mulia..40an..aku tersenyuaku baru je balik dari kampus,dgn langkah yg longlai(puasa la katakan)aku menuju ke gerai mama di bazar ramadhan yg berdekatan dgn rumah aku..sedang aku menanti pelanggan yg datang untuk membeli juadah..dtg seorang makcik yg dlm kiraan ku berusia 40 an..aku tersenyum melihat wajah keibuan nye dan senyuman lembut yg dihadiahkannye padaku..blm sempat makcik tu memilih juadahnye..tiba2 dtg seorang remaja dalam usia belasan tahun pada kiraan ku..mungkin 14 or 16 tahun umurnye..mencuit lengan makcik td..jelas kedengran di cuping telingaku..anak muda itu meminta duit kpd ibunye..

"mama bak 50 rgt"dlm hati aku..biadab sungguh budak nih,da la ckp kuat2 mcm mtk kat bank lak lagak dia..mamkcik tu pun jwb
"shah nak bwat ape smpai 50 rgt,mama x de dwet,mama blom gaji lg"dlm hatiku terbit rasa simpati melihat wajah sayu makcik tu.."kalau x nk bg tu ckp je la..eii bengang btol aku,kedekot nk mampos org tua ni"ya allah aku tersentak melihat kebiadapan budak tu..nak je aku sound..tp memikirkan ramai customer,aku diamkan je..aku melihat titisan air mata terbit di wajah ibu tu.."shah..jgn la mcm ni..malu laa dpn org ramai ni..betol mama x de duit.."sayu suara ibu
tu.."peduli ape aku org ramai tengok..fuck r mama kate x de duit..mcm shah x tau je duit berkepuk2 kat handbag mama tu kan,kalau mama x bg x pe..shah kwn ngan budak2 yg isap dadah tu..mama suka kan shah isap dadah.."ugut budak tu..."shah..jgn la mcm ni..mama mtk maaf ye..mama tau mama salah,nanti mama g bank,mama kuarkan duit ye..maafkan mama ye."ucap makcik tu bersama tangisan yg ditahan2,lalu ank itu pun berlalu dgn berpesan"mlm ti mama bg ea..mama tipu siapla..tngok ape yg shah buat ti.."astaghfirullah hal azim...mcm mana seorang ibu bleh merayu kpd anaknye...kenapa seorang anak yg kurang ajar,tidak diberi pengajaran yg sepatutnye..menitis air mata ku melihatkan tangisan mak cik tu.."dik bagi mak cik laksa 2,mtk maaf ye dik kecoh2 kat sni td..entah la dik makcik dah terlajak manje kan dia..da x tau nak ajar mcm mane..dia lah satu2 nye anak tunggal lelaki makcik.."

lalu not Rm 10 dihulurkan kpd ku..aku sempat mengerling ke beg duit makcik tu..tgl 10 rgt saja berbaki...smapinye hati ank die wat mcm tu..ank jenis ape la tu..moga2 ko akn dpt balasan yg stimpal dgn prangai dan perbuatan kau wahai anak..9 bulan ibu mengandungkan kau..bertahun2 dia menjaga kau,merawat kau..ini balasan yg kau bagi..kau malukan dia depan org ramai..seolah2 kaulah jagoan kerana berani menentang ibu kau..sesungguhnye balasan yg seksa akn menanti kau..bisik ku dlm hati..aku melihat makcik tu berlalu dgn perasaan yg sayu...

selama ni aku selalu memberontak dlm hati..kenapalah abah ngan mama selalu mengongkong aku,semua aku buat salah..sampaikan mereka menghantar ku ke maahad al islah..sekolah yg terletak di kawasan perdalaman yg hanya dikelilingi sawah padi..saat tu aku rasakan mama ngan abah x adil..aku dpt tawaran ke sekolah yg bagus..kenapa abah ngan mama tolak...aku teringat saat surat tawaran ke sekolah puteri wilayah dan SMAKL yg aku terima sewaktu aku baru nak melangkahkan kaki ke sekolah menengah ditolak oleh mama ngan abah..dan aku ditempatkan di sebuah ssekolah yg agak daif fasilitinye...betapa aku memberontak dan menggagalkan beberapa subjek aku..begitu kecewa mama ngan abah mase tu..baru sekarang aku sedar..tanpa semua tu..aku akn jd seorang yg demanding..seorang yg kurang ajar..dan aku tak mungkin akn jd seorang islamic student seperti sekarang..ya allah bersyukurnye aku...terima kasih ya allah...terima kasih mama n abah..kau x salah mendidik ku dgn ketegasan ku..aku mula terfikir dgn kata2 org dahulu..sygkan anak,tangan2kan...btol lah ape yg org2 dlu katakan..didik lah anak dgn cara yg tegas,tp penuh berhikmah..jadikanlah rasulullah sebagai model ikutan..sesungguhnye islam itu mudah dan indah...



leya farikha
4.53,bahagian pentadbiran pndakwaan JAWI

Tuesday, October 6, 2009

SI JELITA VS SI JELIK




Sedang aku sibuk2 membuat laporan dan daftar kes..aku sempat mencuri mase utk buka internet...skali aku terbuka 1 tajuk yg menarik..si jelita vs si jelik...seakan ada magnet yg menyuruh aku mmbaca apa yg tertulis di laman web tu...ohh ini rupanye isi kandungan nye..mmg menarik...disamping isi kandungan nye yg agak melucukan..terselit gak sedikit nasihat yg bleh djadikan tauladan...
ni lah serba sedikit apa yg trdapat kat laman web tu..



SI JELITA VS SI JELIK


kalau si jelita buat jahat
....
lelaki akan kata:mesti ada krisis dalaman, kesiannye...

kalau si jelik buat jahat
lelaki akan ckp:dah la muka x lawa,perangai pun same gak!


Kalau si jelita pendiam
lelaki akan kata:wow!ciri2 wanita idaman,pemalu maknanye...

kalau si jelik pendiam...
lelaki akn ckp:x reti berkomunikasi langsung,mcm sombong pun ade!!


kalau si jelita menolong seorang lelaki...
lelaki akn kata:inilah heroin sejati!!

kalau si jelik menolong seorang lelaki...
lelaki akn ckp:ala..taktik nak mengurat la tu...

Kalau si jelita dapat lelaki kacak sebagai kekasih...
lelaki akn kata:mmg padan,bagai pinang di belah dua...

kalau si jelik dapat lelaki kacak sbg kekasih...
lelaki akan ckp:iee x padan langsung!!,kene bomoh agaknye!..


kalau si jelita ditinggalkan kekasih...
lelaki akn kata:buta ape mamat tu..dpt awek cun pun lepaskan..
meh la kasi kat aku..

kalau si jelik ditinggalkan kekasih...
lelaki akn ckp:patut la kne reject,x mnepati piawaian langsung!!

kalau si jelita masak...
lelaki akn kata:dah la lawa,pandai masak lak tu...

kalau si jelik masak...
lelaki akn ckp:hmm..entah sedap ke tak...

aku pun x paham kenape org menilai kecantikan paras rupa...bkn nye hati...kecantikan itu akan berlalu seiring dgn usia..ttp kecantikan hati itu akn brkekalan slg ia tidak tercemar..bagi aku kecantikan atau kekacakan seseorang tu terletak pada hati nye...cantik hatinye..maka cantiklah rupa nye...ape2 pun renung2 kan lah....

BEST FRIEND







Yang bajet cuns ni plak best fwens aku kat class..
seseorang yang sentiasa ada dkat aku..
time aku susah dan time aku senang..
yang sanggup mendengar prob aku,yg sekepala dgn aku..
and yg lagi penting,kalau ktorang bergurau,ktorang da x pdulikan org dah..
hak3..tak da rahsia antara aku ngan dia..
dialah nur shahira ismail@shera..



Ni antara best fwens aku yg sengal2 belaka..
dorang ni pun merangkap roomate aku..
ktornag mmg sekepala laa..
sbb tu ktorang bley tgl 1 bilik..
nak pecah p31104-b-1 tu ktorang kerjakan dgn seni kreatif ktorang..
hak3 yg pastinye aku cyg sgt kat dorang..
dari kiri:leya,muni,seha.







Monday, October 5, 2009

insan istimewa dlm hidupku..



Yang ni kawan2 aku mse aku kat Samtaj Sg.besar...
ni aktiviti wajib ktorang stiap kali raya..
apalagi Konvoi la...
huhuhuhu....


Ni batch aku mse form 5..ensem2 n comel2 sumenye kan..
mse ni ktorang konvoi ramai2 dr rumah ke rumah time hr raya..
tp syg nye mse ni aku x de..so,x leh join laaa...
jelesnyew...


Align Centre
Amboi cik abg..kusyuk nye makan...
mse ni kenduri kat umah nenek aku...
mamat2 nih mmber2 laki ak..
mse aku skolah menengah...



ok..ni aku nak perkenalkan classmate aku yg ensem2..
huhuhu..kononnye la..
dorang ni mmg baik..kalau mintak tlg..anytime..
kwn punya pasal...tp klu dtg
prangai mereng dorang..asyik aku je jd mangsa..
asyik blushing je aku ni kne usik ngan dorang..esspecially yg kiri sekali
kai sweater tu irfan@torres,ngan yg pkai bju mlayu merah tu...
klu bab knekan aku..mmg galak gler..
siapla korang..tunggu hari pmbalasan aku..hahahha..


Ni pulak antara classmate girl aku yg sporting2..
n cute2 sumenye..girl class aku ada 7 org jew..kat sni ade 6 jew..
sbb yang lg sorang tu ske m'minggirkan dirinye..
kalau bab gelak2 sakan tu bg kat ktorang laa..
tp yg best nye class ktorang ni..ape2 hal
ktorang always bersama...




mase ni ade extival konvokesyen kat campus...
ape lagi sakan laa bgambar dak 3 org nih..baju pink tu..
baju rasmi dak class ktorang..pmpuan je laa..
lau laki yg pakai pink..
mmg jambu gler..huk3..



Yang ni plak best friend aku sejak aku form1 lagi..
Farah adlina..
yang kat pangku dia tu anak dia..
mohd hadfiz Firdaus..comelkan..
korang jgn pikir lain lak yer..dia dah kahwin..
n bkn sbb terexcident,tp ats dasar cinta n utk mengelak maksiat
drpd berlaku..
hadfiz firdaus tu gak merangkap anak angkat
kepada aku,ammar,arol,ikha,leha,syue,bahau,ngan zanu..



mak aih tembam nye mamat 2 ekoq nih..
haa..tu laa len kli ejek aku lagi..skarang korang yg mlebih2 dr aku..
hak3..padan nye muka korang..
mamat 2 org ni mmber aku dr form1 gak..
yg kiri tu mohd ammar azmi,yg sebelah dia tu sharul@erol..





my happy family



Ni laa family besar aku..time2 raya mcm ni..

aku adlh org yang paling masyuk..sbb dpt banyak wet raya
sbb uncle2 aku sume loaded2..
untung tak aku..hik3
tp stiap kali raya yg aku x ske nye..sesi melayan prasaan
pagi2 raya..aduh..nak mtk maaf tu x kisah laa..
jgn la wat drama nanges2..
x pasal2 aku pun meleleh skali..huwaaa
mama n abah
ampunkan anaknda..







gambar ni di ambik mse tahun 2008..

dari belakang kanan skali tu..
mama kesayangan aku..sblh mama tu..aku la
pastu sebelah aku shah cousin yg sengal..
sblh shah lak dwan iaitu adik bujang aku..
yang kat depan tu sedara mara n adik2 aku serta mem bsr
kat tgh2 tu nenek tercinta
luv u all mmmmuuaaahh!!!!

little cute..








Ahmad solihin ni lah antara budak kecik yg memikat hati aku.. iaitu cousin aku yang kecik.. handsome syiot



ni plak yg cute skali amanda balqis..huh kecik2
da pandai bergaya..
siap ckp lagi..sis i'm hot laa hot..
ish3 ape nk jadi la ngan manda nih..




kasih ibu vs terharu



suatu hari..sewaktu aku baru balik adri kerja..chewah!!..
mmg penat gler..aku terus meluru masuk ke dapur..
biasenye mase2 mcm ni mama ade kat dapur or ruang tamu..
mana mama nih..aku pun try ke bilik k.long..
owh rupanya mama kat sni..

tgh sibuk menyiapkan barang hantaran utk majlis tunang k.long..
aku yng kepenatan trus baring sebelah mama..
mase tu aku ckp ngan mama yang aku ase pening sgt..
sbb ak da langgar pantang larang maigrin aku..
iaitu memakan coklat.mmg pening nak maut laa..
akupejamkan mata..
tiba2 aku terasa ade sesuatu bermain2 kat kepala aku..
aku buka mata aku...rupanya mama tgh picit kepala aku..
ya allah terharunya..
aku pun memejamkan mata menikmati sentuhan keibuan mama...
thanks mama..i love u soo much...
terasa hilang segala kepenatan n kesengalan badan aku...
hilang segala beban kerja yg menggunung kat otak aku nih...
sesungguhnya aku amat bertuah dkurniakan seorang insan yang bernama mama...
i love u soooo much....much10000x..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget