rakan-rakan bloggers

Sunday, July 3, 2011

chatbox vs Comment

Salam 1cute sumer..da lame aku tak membebel-bebel dalam blog ni..banyak carik sumber dari buku dan page-page je..harap korang enjoy lah yerk..hari ni aku cuba tenung-tenung blog aku ni..ase macam ade yang x kene je..ape yang tak kene erk?? aku scrool blog aku ni sampai bawah, baru lah aku perasan..comment kat bawah tu freeze..readers suke datang,bace and tinggal pesan kat chatbox..Omo!! takmo lah macam tu..ape guna cik coffee wat mende tu..hehe relax-relax aku bukan nye marah..tapi nak pesan je..tinggal lah komen kat bawah tu..jangan lah kat chatbox..kat chatbox tu untuk blogwalking pnyer pesanan sesuailah..disamping tu(ecehh syat skema) dapat gak aku taw mana-mana entry aku yang okay and entry yang patut di kick dari blog ni dengan hormatnye..dah 3 tahun ak bergelar blogger and makne nye dah 3 tahun aku berblogging..same je dari dulu sampai sekarang..aku tengok atiq salleh perhh bukan men blog die..haha..wlu pun die member aku and 1 kolej ngan aku..adess malas nye nak carik die..nak mintak tunjuk ajar sebenarnye..lastly smpai final year..atiq pun ntah kemana..hadoii-hadoii..so,sebelum ak membebel yang tak tentu hala lagi..baik aku stop kat sini 

Saturday, July 2, 2011

Dipenghujungnye..


Di Penghujungnya – Iqa Mentor 5
Bila setiap tutur kata
Yang kita ucapkan
Lebih menyakitkan
Sayang tiada akhirnya bertengkar
Dalam kecewa
Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa
Hati yang tawar
Korus
Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedang dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan
Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
Di penghujungnya…
Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa…
Hati yang tawar
Kudoakan mu
Dapat ketemu
Seorang insan
Yang lebih baik dariku
ho.. wo.. wo..
Doakan aku
Dapat ketemu
Cinta yang lain
Untuk menemani hidup…
Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedang dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan
Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
hoo..hoo..
Di penghujungnya…
hoo..
huuu…

Friday, July 1, 2011

Opss my husband nak kawen lain


isteriku, 
jika engkau bumi, 
akulah matahari. 
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku. 
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang. 
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku. 
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi, 
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku. 

Lalu..... 
Relakanlah aku menyinari planet lain, 
menyampaikan faedah adanya aku, 
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet 
lain... 


Balasan Puisi sang isteri 

Suamiku, 
andai kau memang mentari, 
sang surya yang memberi cahaya, 
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang 
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu 
dan.... 

akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu... 


AKAN TETAPIIIIIIII. . 
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja, 
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!! 
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi. 
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita, 
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti... 
Cuba lihat siapa dirimu... 
MATAHARI atau lilin ? 
atau jangan-jangan 

cuma mancis saja!!!!! 
please lah...!!!

Doa Diperjodohkan Dengan Cepat


Ya Tuhan, kalau dia memang jodohku, 
dekatkanlah...


Tapi kalau bukan jodohku, 
Jodohkanlah....


Jika dia tidak berjodoh denganku, 
Maka jadikanlah kami jodoh...


Kalau dia bukan jodohku, 
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...


Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku, 
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, 
Biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku...


Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh, 
Jodohkanlah kami kembali...


Kalau dia jodoh orang lain, 
Putuskanlah! Jodohkanlah dengan ku.... 
Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain, 
Biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dan 
Kemudian Jodohkan kembali dia dengan ku ...hehehe  


Surat Untuk Mintak Clash


Dear All,
This one is very ... .the very... .
Tijah budak kampung, tapi bekerja di Kuala Lumpur.
Biasalah bila sudah duduk "town", mula lupa asal usul. Pakaian seksi maut, bercinta pula dgn lelaki mat saleh. Ke hulu ke hilir menayang boyfriendnya yg bermata biru.
Punyalah eksyen si Tijah, hinggalah suatu hari dia ternampak lelaki Inggeris tadi dgn wanita lain yg lebih cantik dan bergaya daripadanya. Tijah menangis tiga hari tiga malam. Pada malam ke empat, Tijah mengambil sehelai kertas dan menulis surat untuk memutuskan perhubungannya dgn lelaki mat saleh tadi yg baru sebulan dikenalinya.
Begini bunyi surat yg ditulis oleh Tijah binti Kulup Kecil, yg berjaya "dicuri" ...

Mike... .
I WANT TO CUT CONNECTION US.
I have think about this very cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eyes myself. You grab hand she.
You always ask for apology back-back. I don't trust you again! You are really crocodile land.
My friend speak you play wood three. First-first I think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three.
So, I break connection to pull my body from this love triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me.
So, I cut this connection to go far from here. I don't want you to play-play with my liver.
I have been crying until no more eye water thinking about you. I don't want banana to fruit two times.
Safe walk.. Tijah

PeTuA cArI JOdOh


Petua Mencari Jodoh Zaman Sekarang

 Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. anda perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

2. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

3. Anda boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

4. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan, iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan.

5. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

6. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika anda didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada anda.

7. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini akan membuatkan dia rasa istimewa.

8. Orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersira

panduan cinta


Renungkan.

Hayati dan fahami.

  • Jika kamu memancing ikan. Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu. Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja.Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang. Setelah ia mula menyayangi mu hendaklah kamu menjaga hatinya. Janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja. Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu.

  • Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar keperluanmu. apabila sekali ia retak. Tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang. sedangkan jika kamu membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi..

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya.Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu kecewa meninggalkannya. Sedangkan jika memaafkanya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya.

  • Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.. yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu. Menyayangimu. Mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain Kamu juga yang akan menyesal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget