rakan-rakan bloggers

Thursday, December 2, 2010

Marahnye!!

Assalamualaikum..hmm da lama ak x update personal blog ak nih..ke bz an exam n membuat thesis membataskan mase utk ak wat hoby ak nih..slalunye bile ak ase pressure ak suke sgt lps kan kat blog..ak x kisah r same ada luahan ak nih di dengari  or  tidak..jnji ak dpt luah kan ape yg t’pendam kat ati aku nih..sbb ak ni bkn nye jenis ske lepaskan kat org lau ak pressure..ak ni type pemendam..n klu ak marah pon..ak akn diam je..tp..bkn nye ak wat x kisah eh..ak tnggu smpai thp sabar ak ni dah limit sgt..haaa time tu r baru letusan gunung berapi akn mletus dengan dasyat nye hahaha..tp,ak jarang wat camtu..thn ni baru sekali r..sbb ak pnah bce kt satu buku motivasi ni,die kate time mrh ni kite kne fikir rasional..kawal sebaik mngkin..sbb,buruk sbenar nye tu mke org tgh mrh ni..dgn kening bkerut,hidung kembang kempis..mcm beruk je..beruk pon ag ensem n vogue dr mke org mrh nih..sboleh2 nye ak nk jge ati org skeliling aku..actually sblm ni ak jenis yg agak baran r,tp sume tu berakhir mse ak form5..bile sikap ak tu buat ak ase serba salah smpai skrg kat adik aku si fitri..sebab t’lalu mrh sgt ngan die..ak tolak kepala die..n t’kena zink dkt ngan tmpat tu..bdarah2 bibir die..da jd mcm Angelina jolie..sian adik aku..sejak dr tu ak x pnh ag bila mrh,baling2 brg kat org..maki2..bile ak mrh..ak diam je..mmg diam btol2 r..org tnye r camne pon..x kan nye ak jwb..sbb klu ak bkak je mulut..org blh mnangis dgr kata2 aku..ak prlu mse 10 mnt utk ak diam…n cbe kwl emosi..after tu ak da bleh gelak2 balik..hak3..conclution kat sni..kite jgn skali2 kate x boleh!! Dlm diri kite..sifat marah tu blh dibuang..blh diubah..sme ade nak or x nak..tu je point nye..rsional sket..fikir lau kite mrh2 ape effect die..kat sni ak bg tips sket r yg bleh tlg korang kawal sikap mrh korang tu..
1)bile korang  ase bengang ngan some1 yg wat korang sakit ati..time tu cbe korang pikir kebaikan die..budi yg die taburkan..sdikit sbanyak akn kurang kn ase mrh korang tu..
2)klu time korang mrh tu korang b’diri,maka duduklah..dan tarik nafas dalam2..
3)klu time tu korang duduk..baring lah..yg penting ambik r wudu’ sbb wudu’ bleh tenangkan hati..
4)lastly..minum r air msk bnyk2..bia reda sket panas ka dada tu..igt,syaitan sntiasa m’hasut kite..





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miss Nuffnang

There was an error in this gadget